Gemeenteraad Meppel komt bijeen voor bijzondere vergadering (die niet doorgaat)

Twaalf gemeenteraadsleden, een burgemeester, een griffier en een wethouder en wat medewerkers van de gemeente. Dat was de opkomst gisteravond in de raadzaal van het gemeentehuis van Meppel. Er stond namelijk een raadsvergadering op de planning.

De twaalf gemeenteraadsleden zaten op ruime afstand van elkaar.

De twaalf gemeenteraadsleden zaten op ruime afstand van elkaar.

Niet zomaar één overigens. Een besloten vergadering. Geen publiek. Geen stream op de website. Niet vanwege de coronamaatregelen. Maar omdat het om geheime stukken gaat.

En dat schiet twee partijen in het verkeerde keelgat. PvdA en D66 wensen daar niet aan mee te werken en verlaten de raadzaal. „Ik heb aangegeven dat ik niet in beslotenheid wil vergaderen, dus vind ik het gepast om de zaal te verlaten”, kondigde Jolida Voetelink van de PvdA haar vertrek aan. Jeannet Bos van D66 ging met haar mee. Een principiële kwestie, aldus Jeannet Bos.

„Ik ben tegen besloten vergaderingen. Die moeten altijd openbaar zijn”, zegt Bos over haar besluit, „tenzij er zeer geldige redenen voor zijn om het achter gesloten deuren te houden”, voegt ze toe. En dat kon ze deze keer niet bepalen. Vrijdag kregen de gemeenteraadsleden inzage in de stukken. Anderhalf uur kregen ze daarvoor. Het ging alleen in op het raadsvoorstel, geen dossiers of andere informatie. „Het werd mij niet duidelijk waarom dit in beslotenheid moet worden behandeld. Het besluit was in cryptiek beschreven. Een normaal mens zou niet weten waar het over gaat.”

‘Ik wil het van te voren weten’

Wat Bos kwalijk vindt, is dat pas in de besloten vergadering verteld zou worden waarom dit onderwerp besloten behandeld zou moeten worden. „Ik wil van te voren weten waarom. Anders vraag je je tijdens de vergadering ineens af, waarom dit besloten is. Of vind je zelfs dat het niet besloten had hoeven te zijn. Maar dan ben je wel te laat.”

Ze had dan ook meer informatie gewenst voorafgaand aan de vergadering. „Al wordt er maar een kleine verduidelijkende notitie toegevoegd met de motivatie om het besloten te houden. Een onderbouwing.”

Vanavond nieuwe poging

Vanavond staat poging twee op de agenda. Gisteravond zijn Jeannet Bos en Jolida Voetelink bijgepraat over de motivatie om het achter gesloten deuren te houden. „Het is mij nu duidelijk waar het over gaat.” Jeannet Bos schuift vanavond gewoon aan, ook om een tegengeluid te laten horen. Of Jolida Voetelink van de PvdA dan ook aanschuift, is nog niet bekend. Ze laat weten dat ze daar druk over aan het nadenken is.

Normaal zijn er 23 gemeenteraadsleden aanwezig. Maar nu waren er 12. Niet een heel willekeurig nummer. Dat is het minimum wat nodig is om besluiten te nemen. „Normaal gesproken zou het niet veel uitmaken als D66 en PvdA weglopen”, zegt Bos eerlijk. De fracties zijn samen goed voor drie leden. „Dan gaat de vergadering gewoon door zonder ons. We hebben dan ook goed de consequenties overwogen en lopen dubben, maar wel besloten het te doen.” Ze heeft onder meer advies gevraagd van de provinciale afdeling. „Het is echt principieel.”

Ironisch genoeg begint burgemeester Richard Korteland nog met de opmerking: „Als het aantal niet gehaald gaat worden, dan sluit ik de vergadering. Dan zijn héél veel mensen voor niets gekomen.” De burgemeester heeft samen met Roelof Pieter Koning nog overlegd met Bos en Voetelink, maar de twee bleven bij hun standpunt om de besloten vergadering niet bij te zitten. Na een kwartier sloot de burgemeester de vergadering en konden al die mensen weer naar huis.

Wethouder Roelof Pieter Koning wil geen commentaar geven op de kwestie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu