Gemeenteraad van Meppel komt weer fysiek bijeen: 'Digitaal vergaderen stond democratie in de weg'

De gemeenteraad van Meppel komt deze week voor het eerst sinds een half jaar weer fysiek bijeen. Maar zoals vóór het digitale tijdperk wordt het niet. De regels in de raadzaal zijn streng. Zo is er bij het lokale debat geen ruimte voor publiek en pers.

Het digitaal vergaderen is voor de gemeente Meppel verleden tijd.

Het digitaal vergaderen is voor de gemeente Meppel verleden tijd. Foto: Femke van de Kolk

„We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk de oude situatie toe te passen, maar een exacte kopie is helaas door de coronamaatregelen niet mogelijk”, zegt burgemeester Richard Korteland. „Wel ben ik verheugd dat het politieke debat weer in de raadzaal kan plaatsvinden, dat komt ten goede aan de lokale democratie. Ook al ging het digitaal vergaderen door de raad redelijk, toch is het beter om elkaar weer in de ogen te kunnen kijken tijdens het debat.”

Zo weinig mogelijk lopen

In de vergaderruimte is plek voor maximaal 30 personen. De indeling van de raadzaal is gewijzigd; de kring is veranderd in twee U-vormen. De 23 raadsleden mogen geen gebruik maken van de interruptiemicrofoon, interrupties vinden plaats staand vanaf de eigen plek. Dit om de hoeveelheid loopbewegingen te beperken. Een wethouder mag alleen in de raadzaal als een agendapunt uit zijn portefeuille wordt behandeld.

Publiek mag niet bij de raadsvergadering aanwezig zijn. Inspreken kan wel, maar insprekers moeten in de hal wachten totdat een medewerker van de griffie hem of haar ophaalt. De rest van het debat kan de inspreker in de hal via een livestream volgen. Ook voor pers is er geen ruimte in de vergaderzaal, wel is er – indien van tevoren aangemeld - een plekje in de hal.

Scherpte

Op 12 maart was de raadscommissie voor het laatst bijeen, aanstaande donderdag zien de raadsleden elkaar weer in levende lijve bij de eerste raadsvergadering na het zomerreces.

Fractievoorzitter Jolida Voetelink van oppositiepartij PvdA is „heel blij” dat er weer fysiek vergaderd kan worden. „Controle op het college is in digitale vorm buitengewoon moeilijk. Je mist de scherpte van het debat. Wanneer je aangeeft iets te willen zeggen, is degene die aan het woord is alweer vijf zinnen verder. De vergadering heeft een bepaalde traagheid in zich, die het debat niet ten goede komt. Dat heeft de democratie zeker in de weg gestaan.”

Ook over de nieuwe vorm van vergaderen staat Voetelink niet te juichen. Bij de commissievergaderingen wordt gewerkt met tijdsblokken en worden per fractie slechts de woordvoerders toegelaten. Dat er geen pers aanwezig kan zijn, vindt ze een „aantasting van de democratie.” Voetelink: „Is er in heel Meppel nou geen andere locatie te vinden waar dit beter georganiseerd had kunnen worden? Ik heb het idee dat men niet creatief uit de bol is gegaan. Ik hou ervan als mensen in hun kracht worden gezet. Dat bereik je niet door exact de regeltjes na te leven, wel door af en toe even buiten de lijntjes te kleuren. Door de strengheid wordt de creativiteit van mensen erg ingeperkt.”

Lichaamstaal

Volgens VVD-fractieleider Frank Perquin snakt ieder raadslid ernaar om elkaar na een half jaar weer te zien. „In digitale vorm is de interactie moeilijk. Reageren op een ander wordt vaak het benadrukken van je eigen standpunt”, heeft Perquin ervaren. „Lichaamstaal is in het politieke debat heel belangrijk. Als je iets zegt en je ziet een ander raadslid de wenkbrauwen fronzen, weet je dat de oplossing niet in die richting zit. Dat is de charme van het politieke spel. Hoewel de digitale vergadering een voldoende alternatief was, was het geen meerwaarde voor de democratie.”

Over de inrichting van de vergadering zoals die er vanaf donderdag uitziet, zegt hij: „We zullen het ermee moeten doen. Je zult mij niet het debat met de burgemeester horen voeren of het allemaal wel zo streng moet. Ik ben niet supergestresst over het virus, maar we hebben een voorbeeldfunctie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu