Gezamenlijke aanpak coronaherstel in Spectrum (coronapatiënten houden vaak lang klachten)

Van links naar rechts: Valentijn Rutgers, Petra Altenburg, Berdien van den Akker en Bauke Leijenaar. Foto: Wim Goedhart

Ademhalingsproblemen, vermoeidheid, slechte conditie, slecht eten; het zijn typische klachten die passen bij mensen die herstellen van corona. Vier praktijkhouders in Spectrum Medisch Centrum Meppel hebben de handen ineengeslagen om patiënten die na corona met flinke klachten blijven zitten op meerdere gebieden tegelijkertijd te helpen.
Lees meer over
Meppel

Fysiotherapeut Berdien van den Akker (Prima Life), sportarts Valentijn Rutgers (Sportgeneeskunde Drenthe), diëtist Petra Altenburg (Diëtistenpraktijk Meppel) en logopedist Bauke Leijenaar (Verbalis) hebben op deze manier vanaf mei zo’n twintig patiënten in behandeling en zien dit aantal de laatste weken toenemen.

Gezamenlijk plan

Mensen die herstellen van corona en nog veel klachten ervaren worden regelmatig door de huisarts doorverwezen naar fysiotherapie of de sportarts. „Toen we de eerste coronagolf over ons heen kregen, bedachten wij als fysiotherapeuten dat we gezamenlijk een plan zouden moeten opstellen. We hebben toen contact gezocht met Valentijn Rutgers. Er was namelijk een groep patiënten die veel meer problemen had, mensen die veel klachten ervaarden”, zegt Van den Akker.

Dit waren overigens niet alleen maar mensen die in het ziekenhuis waren beland, maar ook mensen die gewoon thuis corona hadden uitgeziekt. „We wilden ze eerst zekerheid geven dat er niet meer aan de hand was, zodat ze goed konden trainen”, vertelt Van den Akker. Sportarts Rutgers kan in dat geval zaken als hartproblemen uitsluiten. „Je ziet bij deze mensen veel onzekerheid over hun gezondheid. Wat kan en mag ik?”, voegt Rutgers toe.

Meer problemen

Al snel bleek dat er meer speelt bij de groep mensen die maar moeilijk herstelt van corona. Sommigen komen wel weer aan na eerder gewichtsverlies, maar herstellen niet. Ook zijn er veel die problemen houden met hun ademhaling. Zo veranderde, al werkende, het duo in een kwartet disciplines, waarbij soms ook praktijkondersteuners van GGZ wordt ingeschakeld voor het mentale gedeelte. „Als je goed ziek bent geweest, zie je maar zo herstelperiodes van drie tot vier maanden. We zoeken naar de optimalisatie van herstel”, zegt Rutgers.

Corona is niet zomaar een griepje, weten de vier hulpverleners inmiddels. Van den Akker: „Het is opvallend om te zien dat de basis weg is. Mensen pakken hun gezin en werk weer op, maar de rest van de dag is er niets meer mogelijk. Het is balanceren met alle facetten en dat zie je bij alle patiënten, het zijn heel andere beelden dan bij de gewone griep.”

„Corona is een stuk heftiger”, beaamt Petra Altenburg, „deze mensen hebben veel ingeleverd qua conditie. Je ziet ook een groep mensen die problemen hadden met reuk en smaak en daardoor minder hebben gegeten, terwijl ze het zo nodig hebben.” Van den Akker: „Juist dit stukje met de diëtist is belangrijk voor het herstel.”

Kortademig

Ook logopedist Bauke Leijenaar ziet een duidelijk verschil met gewone griep. „Een groot deel van de mensen die ademhalingsproblemen houden, hebben alléén maar ademhalingsproblemen. Bij de normale groep patiënten heb je ook klachten van hyperventilatie en dat zie ik nu niet. Mensen zijn benauwd, kortademig en happen naar lucht. Het herstel is op gang, maar deze gewoonte is gebleven. Het is een nieuwe groep patiënten, jonge en oude mensen die over het algemeen gezond zijn maar vaak wel met een hoger bmi.” Van den Akker zegt dat juist dit het belang van dit onderdeel aantoont. „Deze mensen halen heel hoog adem, zo kun je trainingen niet verder uitbreiden, omdat de ademhaling niet optimaal gebruikt wordt”, zegt ze.

Veel mensen kijken het eerst even aan, maar het herstel moet eigenlijk zo snel mogelijk beginnen. De vier hulpverleners denken dat er nog velen thuis zitten die eigenlijk ook gebaat zijn bij deze hulp. Ze hebben in ieder geval een tip voor mensen die na corona maar moeilijk weer op hun oude niveau komen. „In beweging komen, goed eten en conditie opbouwen”, zegt Altenburg. „Zodat belasting en belastbaarheid weer op het niveau van ervoor komen”, vult Van den Akker aan.

Herstelzorg

Ze stippen ook de herstelzorg aan, waar de overheid in de zomer ruim in heeft geïnvesteerd. Ex-coronapatiënten kunnen gebruik maken van vijftig uur fysiotherapie en zeven uur hulp via een diëtist. Mensen hoeven overigens geen angst te hebben om aan te kloppen bij Spectrum Medisch Centrum. Van den Akker: „We werken met alle voorzorgsmaatregelen en we kunnen eventueel ook digitaal helpen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu