Gilles Tijmes (23) uit Broekhuizen raast door heel Europa de stormen achterna: 'Bij een grote windhoos voel je je heel klein en nietig'

Gilles Tijmes. Foto: Daan Prest

Gilles Tijmes (23) uit Broekhuizen reist door heel Europa als ‘storm chaser’, waarbij hij op zoek gaat naar de meest indrukwekkende buien om die te fotograferen. Hij vertelt over de verschillende dingen die bij het jagen op stormen komen kijken.

Had je altijd al interesse in storm chasing?

,,Het begon toen ik een jaar of zes was. Op die leeftijd was ik al geïnteresseerd in extreme weerverschijnselen. Ik vond de film Twister erg leuk en het programma Storm Chasers op Discovery Channel bijvoorbeeld. Sindsdien ben ik er altijd mee bezig geweest.’’

Wat trekt je aan bij storm chasing?

,,Ik ben ook een groot muziekliefhebber. Als je een heel groot concert bijwoont met duizenden mensen om je heen, dan heb je af en toe van die momenten dat je je heel klein voelt. Dan is de muziek zo mooi, dat je al je zorgen vergeet. Zo zie ik storm chasing ook. Als je bij een grote bui staat, voel je je heel klein en nietig.”

Wat was de meest indrukwekkende storm die jij hebt gezien?

,,De leukste chase was in Frankrijk, in Normandië en vlakbij Caen. Toen zaten we in een gebied waar heel veel kans was op een typische bui die wel een tornado zou kunnen vormen. We hadden net een hotelletje geboekt, toen we op de weerkaart een stipje zagen. We waren daar meteen heen gereden. Daar hebben we een kleine wolk zien groeien tot een bui met meerdere lagen. We hebben daar in alle rust naar kunnen kijken, waardoor we erg mooie plaatjes hebben geschoten.”

Ben je ooit in een gevaarlijke situatie terecht gekomen?

,,Dat kom je hier in Europa minder snel tegen, maar je moet wel altijd goed opletten. Als er bijvoorbeeld veel hagel valt, heb je wel de kans dat je auto er niet zo goed van af komt. In Frankrijk en België hebben we wel een aantal ongelukken zien gebeuren door de plotselinge regenval. Dan zie je bij wijze van spreken auto’s op de kop liggen.

Verdien je er ook geld mee?

,,Nee, er zijn wel een paar ‘chasers’ die hun foto’s verkopen of die gesponsord worden, maar dat is een heel klein aantal dat het gewoon heel slim heeft aangepakt met marketing. Dit is een heel onbetrouwbare hobby.”

Wat voor apparatuur gebruik je?

,,Je hebt in Nederland niet meteen apparatuur nodig. Je hebt eigenlijk al genoeg aan een telefoon voor de navigatie en om in contact te blijven met elkaar. Eventueel kun je ook een tablet gebruiken voor de navigatie, maar ook om de weerkaarten te bekijken. Dat is een beetje de basis, want vooral in Nederland heb je gewoon de meetpunten van de KNMI die publiekelijk worden gedeeld. Dat is wel de informatie de je nodig hebt. Qua camera’s doet een spiegelreflex al wonderen plus een statief. Daar kan je al hele mooie bliksemfoto’s mee maken. Iemand van onze groep had wel een GoPro aangeschaft die camera is wat mobieler, zodat we de buien goed vast kunnen leggen als we onderweg zijn. Dit is voor ons voldoende.”

Bouw je ook vriendschappen op door deze hobby?

,,Er is veel liefhebberij voor extreem weer. Je hebt een aantal losse groepjes die dan vrienden worden, omdat je elkaar snel tegenkomt. Wat ik merk is dat zelfs in zo’n kleine groep het toch nog verdeeld is in nog kleinere groepjes, waardoor het soms een beetje voelt als een soort middelbare schoolsituatie. Soms is het niet de meest hechte community, maar de andere keer is het heel gezellig.”


Nieuws

Meest gelezen

menu