Grote Kerk Staphorst is er nog niet uit ('voor het weekend ligt er een besluit')

De Hersteld hervormde kerk in Staphorst heeft nog geen besluit genomen of en hoe het dringende advies van minister Ferd Grapperhaus om dertig mensen toe te laten en niet te zingen opgevolgd wordt.

Omdat het een complex onderwerp is en er veel zaken geregeld moeten worden, wordt er waarschijnlijk woensdag of donderdag verder gesproken door de kerkvoogdij, die over de stoffelijke zaken, zoals de gebouwen, gaat en de kerkenraad die de geestelijk component van kerk -zijn in de gaten houdt. Het geestelijke en het logistieke raken elkaar.

In beraad

„We gaan verder in beraad. Voor het weekend ligt er een besluit”, zegt Bouwman. „Natuurlijk speelt de publieke opinie mee en uiteraard de veiligheid, hoewel we vinden dat we het verantwoord hebben gedaan, ook zondag. We volgden alle RIVM-regels zeer strikt op. We hebben geen oogkleppen op. We willen niet nog meer over ons afroepen, maar we hebben nog niks besloten.”

Je zou zeggen: doe gewoon wat het advies is en laat dertig gelovigen toe en doe het voor de rest digitaal, maar volgens Bouwman is het een complexe zaak om zo’n grote gemeente, op papier 4500 leden, weer helemaal af te schalen, zoals dat in maart en april ook gebeurde. „Daar moeten we goed over praten en ook biddend opzien naar Boven.”

Landelijk nieuws

De Hersteld hervormde kerk in Staphorst kwam zondag groot in het nieuws, doordat er drie diensten waren met maximaal 600 bezoekers en er ook gezongen werd zonder mondkapje. Het was een maximaal aantal op basis van de anderhalve meter-regel. In het gebouw passen 2500 mensen. Heel Nederland viel over Staphorst heen en daarom besloot het kabinet op te roepen om vanaf nu maximaal dertig gelovigen binnen te laten en niet te zingen, net zoals in het begin van de coronacrisis.

Niet afdwingbaar

De afspraken tussen de overheid en geloofsgemeenschappen zijn niet afdwingbaar. De vrijheid van godsdienst is in de Grondwet opgenomen, maar Grapperhaus gaat ervan uit dat alle kerken zich schikken en zich beperken tot dertig mensen en niet meer zingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu