Onbekende tekening van schilder Stien Eelsingh ontdekt op veilingsite. Stedelijk Museum Meppel krijgt werk in bruikleen

Dick Perridon overhandigt de tekening aan conservator Mieke Mulders. Foto: Stedelijk Museum Meppel

Er was tot voor kort alleen een voorstudie van bekend, maar onlangs is op een Nederlandse veilingsite het echte werk opgedoken. Het gaat om de tekening Dicht bij Beppe van Stien Eelsingh. Stedelijk Museum Meppel heeft het werk in bruikleen gekregen en gaat het tentoonstellen.
Lees meer over
Meppel

Het is een uitgewerkte versie van Dicht bij Beppe, die wel als voorstudie bij de Stien Eelsingh Stichting geregistreerd staat. De vader van de huidige eigenaar, Dick Perridon uit Bergschenhoek, heeft het waarschijnlijk van Eelsingh zelf gekocht of geruild. Perridons vader was een van de eerste Nederlanders met een scooter, waarmee hij beroepsmatig heel het land afreisde.

In Staphorst werd de toen kersverse vader getroffen door de ontroerend intense tekening van grootmoeder en kind en nam deze mee als geschenk voor zijn vrouw. Na hun scheiding in de jaren zeventig werd het werk opgeslagen en is pas na het recente overlijden van Perridons moeder weer tevoorschijn gekomen. Mevrouw Perridon kwam op het idee het werk in lange bruikleen te geven bij het Stedelijk Museum Meppel, waar ongeveer vijftig kunstwerken van Stien Eelsingh op zaal te zien zijn.

Dubbele datering

Opvallend is volgens het museum de dubbele ondertekening en datering. Eelsingh ondertekende haar werk, maar dateerde het zelden na 1945. De datering, 1958, kan zijn toegevoegd op verzoek van de koper die het jaar daarvoor vader was geworden. Voor de Stien Eelsingh Stichting en het Stedelijk Museum Meppel is het een belangrijk werk voor de kunsthistorische datering van Eelsinghs oeuvre.

Nieuws

Meest gelezen

menu