Het was druk in de natuur, maar overlast? ‘Fijn dat mensen zich hier konden opladen’

Een Tesla op de parkeerplaats van de natuurcamping. Dat zien de boswachters van Staatsbosbeheer niet zo vaak. Het viel Joris Blankena, boswachter, op dat ook op de andere parkeerterreinen in de natuurgebieden deze zomer meer ‘dure’ auto’s stonden dan anders.

Joris Blankena: 'De parkeerplaatsen staan vol, maar het lost zich zo op in de natuurgebieden.'

Joris Blankena: 'De parkeerplaatsen staan vol, maar het lost zich zo op in de natuurgebieden.' Foto: André Weima

Blankena schat in dat de natuurterreinen in Drenthe dit jaar meer en vooral nieuwe bezoekers hebben gehad. Drukker? Ja. Een ander publiek? Ook. Maar echte problemen, zoals die werden geschetst in het onderzoek van het tv-programma De Monitor, heeft Blankena niet opgemerkt in de natuur van Zuidwest-Drenthe. „We hebben wel een mooi seizoen gedraaid”, concludeert de boswachter. ‘Wat is het hier prachtig’, hoorde Joris Blankena regelmatig als hij een praatje aanknoopte met een recreant. „Dat is toch een leuk compliment voor ons.”

En zo staat zijn collega Nico Arkes, boswachter voor Staatsbosbeheer in onder andere Boswachterij Staphorst, er ook in. „Het is fijn dat onze gebieden een fijne bijdrage konden leveren aan mensen die niet op vakantie konden en toch de fysieke en mentale rust hebben gevonden. Mensen die in Nederland bleven, hebben onze gebieden ontdekt. Ja, er was meer drukte, maar overlast? We vinden het voornamelijk fijn dat mensen hier rust konden vinden en zich konden opladen in onze gebieden”, vindt Arkes. En als hij dan een puntje van aandacht moet noemen, dan is dat het vuil dat achterblijft in het bos na een dagje recreëren. „Wij worden niet betaald om vuil te ruimen en daar moeten we dus ander werk voor laten liggen.”

Vuurtjes

Excessen kwamen beide boswachters niet tegen, of het moeten al de vuurtjes zijn die wel eens, illegaal, op de speelweide in boswachterij Ruinen worden gestookt. „Van de boa’s heb ik ze ook niet gehoord. Natuurlijk, het is drukker, dus ze moeten meer mensen aanspreken, maar het was niet zo dat ze het niet aankonden. Kijk op het Gasselterveld, daar was het te druk, maar wij hebben hier niet dat soort zwemplassen, we hebben ook geen meldingen gekregen van illegale feesten.”

Nico Arkes heeft als boswachter wel te maken met zwemplassen, de Zwarte Dennen bij Staphorst en de Oldemeijer bij Hardenberg. Om al te grote drukte te voorkomen is het bos bij de Zwarte Dennen een paar keer autoluw gemaakt en zijn parkeerplaatsen afgesloten. „Maar ik heb als boswachter geen overlast ervaren van feestende groepen. Alles is in goede harmonie verlopen, geen gekkigheid.”

Thuiswerkers op de fiets

Blankena signaleerde deze zomer niet alleen nieuwe vakantievierders, maar ook thuiswerkers die voor hun beweging sneller op de fiets sprongen. En dat wandelaars dan zo nu en dan een mtb’er op hun pad vinden, zal gebeuren, maar Blankena wil hier een belangrijk signaal over afgeven. „We willen allemaal genieten van de natuur, wandelend, te paard, op de fiets. We doen ons best voor deze gebruikers om het goed in te richten, maar mensen moeten ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen en moeten coulance naar elkaar laten zien.”

Drenten zijn als het gaat om het aantal bomen per persoon goed bedeeld en het gebied Zuidwest-Drenthe, met boswachterij Ruinen en de nationale parken zoals Dwingelderveld, is helemaal goed voorzien. Het is volgens Joris Blankena een belangrijke verklaring voor het feit dat de toegenomen drukte niet voor overlast zorgt. „De parkeerplaatsen staan vol, maar het lost zich zo op in de natuurgebieden.”

Nico Arkes sluit hierop aan: „Wij zijn gezegend met de ruimte om ons heen, maar daar moeten we wel zorgvuldig mee blijven omgaan. We hebben elkaar nodig om er geen rotzooi van te maken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu