Hobbelige zandweg bij Natuurpark Engelgaarde is verleden tijd. Parkeerplaatsen zijn nu via normale klinkerweg bereikbaar

De mensen die wel eens met de auto naar de recreatieplas van Natuurpark Engelgaarde, tussen Meppel en Ruinerwold gaan, hebben de afgelopen jaren de schokbrekers van hun auto danig op de proef moeten stellen. Dat is vanaf nu verleden tijd, want de toegangsweg naar wat ook wel het Gat van Blijdenstein, De Koele of de Bloemen wordt genoemd, is eindelijk van deugdelijke bestrating voorzien.

De weg bij Natuurpark Engelgaarde is voorzien van klinkers.

De weg bij Natuurpark Engelgaarde is voorzien van klinkers. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Met hulp van het Waarborgfonds Meppel en de groeiende groep ‘vrienden van…’ kon het bestuur van de Stichting Engelgaarde opdracht geven aan Luc Compagner voor 560 meter bestrating. Het waarborgfonds kwam met een bijdrage van 20.000 euro over de brug, waardoor een kwaliteitsimpuls aan het gebied kon worden gegeven.

Onderhoudskosten

„We hikten hier misschien al wel 15 jaar tegenaan, dat had vooral met geld te maken”, zegt voorzitter Jaap Rumph. Wie met de auto over de Weg naar De Bloemen reed, kreeg ineens met een hobbelige zandweg vol stenen te maken. Het is precies de plek waar het eigendom van de stichting begint en dat van de gemeente Meppel eindigt. De weg van de gemeente is gewoon een asfaltweg.

„Ieder jaar liepen wij als bestuur van Engelgaarde weer aan tegen de onderhoudskosten van het zandpad. Dat leidt naar de twee parkeerplaatsen van Engelgaarde. Met de vele bezoekers van het park, komen er ook steeds meer voertuigen”, constateert Rumph. „Dat hebben we de afgelopen warm zomers wel gezien, het wordt hier steeds drukker”, voegt Henk Ovinge eraan toe.

Het pad werd er alleen maar slechter van en dat gaf nóg een extra probleem. „Voor de hulpdiensten werd het steeds lastiger om veilig de recreatieplas te bereiken. Er gebeurt nog wel eens wat: er springen jongelui vanuit bomen het water in en vorig jaar kreeg een zwemmer een fatale hartaanval. Dan moeten de hulpdiensten probleemloos op de parkeerplaatsen kunnen komen”, stelt Gerard ter Braake vast. De wens van de hulpdiensten is dan ook in vervulling gegaan.

Niet haalbaar

„Door het groeiende aantal betaalde vrienden en donateurs en de gift van het Waarborgfonds zijn we als bestuur in staat in staat geweest om de weg dit jaar te realiseren. Zonder de gift van het Waarborgfonds Meppel was het echter niet haalbaar geweest”, laat voorzitter Rumph weten. Het Waarborgfonds Meppel ondersteunt en begunstigt doelen en instellingen van culturele en sociale aard binnen de gemeentegrenzen.

De stratenmakers van Chris Mulder uit Meppel en Luc Compagner uit Staphorst hadden een week nodig om de ruim 3000 vierkante meter stenen er netjes in te leggen.

Het bestuur van Engelgaarde is in zijn nopjes met de vernieuwingen. „Het park ligt er momenteel schitterend bij. Sinds twee jaar werken we nauw samen met de gemeente Meppel, die het onderhoud voor zijn rekening neemt. Onze volgende stap is het stroomlijnen van de afvalinzameling rond de recreatieplas, want er blijft nogal eens afval liggen; niet alles verdwijnt in de prullenbakken”, weet de preses.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu