Hoe gaat het met bouw nieuw ziekenhuis Meppel? ‘We lopen zelfs een beetje voor op schema’

Impressie van de nieuwbouwplannen voor het ziekenhuis in Meppel. Foto: Vakwerk Architecten

Tegenover het ziekenhuis in Meppel wordt hard gewerkt aan een nieuw ziekenhuis. De bouw daar lijkt weinig hinder te ondervinden van de coronacrisis. „We lopen zelfs een beetje voor op schema”, vertelt bouwmanager Alex van Reeuwijk.
Lees meer over
Meppel

Als alles volgens planning verloopt moet het ziekenhuis in 2021 klaar zijn en kan het in het voorjaar van 2022 in gebruik worden genomen.

„Kortgeleden zijn de heiwerkzaamheden afgerond en op het bouwterrein is inmiddels de eerste torenkraan verrezen”, vertelt Van Reeuwijk over de huidige status van de bouw.

Andere inrichting

Toch kan corona de nieuwbouwplannen doen wijzigen. „Het ontwerp wordt er niet door geraakt. Dat blijft zoals we in gedachten hadden”, reageert transitiedirecteur Mariska de Groot. Het gaat dan ook vooral om de inrichting die eventueel anders wordt - met het oog op de anderhalvemetersamenleving.

Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld dat kamers leger gehouden worden, balies minder ‘open’ worden gemaakt of dat er gebruik gemaakt gaat worden van los meubilair, waar makkelijk mee geschoven kan worden. „Dit moet in de nabije toekomst duidelijker worden. Wij leven wat dat betreft ook van persconferentie tot persconferentie”, aldus de Groot.

„Het is nog een beetje koffiedik kijken”, voegt Alex van Reeuwijk toe. „We kunnen niet voorspellen wat het beleid in 2022 zal zijn. Daarom moeten we ons niet laten leiden door wat er nu allemaal gebeurt.”

Afronding wordt lastiger

Momenteel ondervinden de bouwwerkzaamheden dus weinig last van het coronavirus. Mariska de Groot: „Iedereen werkt buiten op grote afstand van elkaar en de schaftkeet is groot genoeg om tijdens de lunch alle richtlijnen na te kunnen leven. Complexer wordt het als de afbouwfase begint, maar daar zijn we nog niet. Tegen die tijd kan de wereld er weer heel anders uitzien.”

Het nieuwe ziekenhuis moet volledig gasloos en duurzaam worden. Het gebouw krijgt een natuurlijke uitstraling. Die uitstraling wordt doorgetrokken naar het interieur. „Die moet goed gaan passen bij de sfeer van de natuur van het Reestdal, waar het ziekenhuis in komt te staan”, zegt Van Reeuwijk.

Nieuws

Meest gelezen

menu