Isala Ziekenhuis in Meppel en Zwolle is coronapiek voorbij en breidt de reguliere zorg weer uit

De ergste drukte en stress is voorbij. Maar rustig? Nee, dat is het na de coronapiek nog steeds niet. Op de intensive care van de Isala ziekenhuizen in Meppel en Zwolle wordt nog steeds hard gewerkt.

Het Isala Diaconessenhuis in Meppel.

Het Isala Diaconessenhuis in Meppel. Foto: archief Wilbert Bijzitter

„De ergste druk is van de ketel”, zegt Rob Dillmann, bestuursvoorzitter van Isala. „Er is weer wat lucht”. Dat was nodig ook. Op de intensive care was de inzet de afgelopen tijd meer dan 200 procent, vergeleken met de periode hiervoor. „We hebben nu weer even wat rust. Wat adem. Dat is prima.”

Dillmann vergelijkt het harde werken van de afgelopen weken met een sprint. „Dat kan je niet eeuwig volhouden. Een sprint houd je niet een marathon lang vol.”

Nog twintig patiënten

Dat de intensiteit op de intensive care afneemt, zorgt ervoor dat Isala de reguliere zorg stapje voor stapje weer naar het normale hervat. Sinds vorige week plannen de poliklinieken weer meer afspraken in. De operatiekamers in Meppel worden klaargemaakt om binnenkort weer open te kunnen. Het heeft echter allemaal tijd nodig. Apparatuur moet bijvoorbeeld teruggeplaatst worden in de operatiekamers.

Momenteel (stand van maandagmiddag) liggen er nog twintig patiënten met corona in Isala in Zwolle. Tien op een speciale kliniek op de verpleegafdeling, tien op de intensive care. „Het zijn er 130 geweest.” De twintig die er nu liggen, komen allemaal uit de regio. Dat is ook anders geweest. Isala heeft coronapatiënten uit het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch overgenomen, omdat de druk daar te hoog was.

Tweede piek?

„Het gaat de goede kant op”, merkt Rob Dillman op over de daling van het aantal patiënten met COVID-19. „De situatie is stabiel. Dat is geruststellend.”

„We zijn wel beducht voor een nieuwe piek. Maar dat is helemaal afhankelijk van de versoepeling van de maatregelen en het gedrag van ons allemaal.” Het gaat nu de goede kant op met de cijfers. „We verwachten dat de komende zomer de verspreiding van het virus beperkt zal blijven. Maar het is zeker niet uitgesloten dat in het najaar - als de ‘r’ weer in de maand is - weer sprake is van een toename.”

Er worden dus de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Want de situatie van een paar weken geleden wil Isala niet nogmaals meemaken. Dat het dan op de intensive care drukker wordt, is onvermijdelijk,. Maar om wederom daarvoor de reguliere zorg te moeten stopzetten? Dat liever niet.

‘Opdracht voor de sector’

Dus wordt er gekeken hoe er genoeg bedden met beademingsapparatuur geregeld kunnen worden. Hugo van Aken, de Duitse voorzitter voor de intensive care, riep onlangs al dat Nederland in verhouding te weinig capaciteit heeft op de intensive care. Duitse ziekenhuizen hebben meerdere coronapatiënten vanuit Nederland opgevangen, vier kwamen er uit Isala.

„Er ligt een opdracht voor onze sector om dit op te pakken”, reageert Dillmann op de opmerkingen van Van Aken. „Maar ik kijk ook nadrukkelijk naar het kabinet om dit mogelijk te maken.” Die extra bedden op de intensive care hebben nog iets extra’s nodig. „De kern is dat er professionals mee kunnen werken.” Dat betekent dat er geschoolde medewerkers bij moeten komen of personeel opgeleid moet worden.

Anderhalve meter

Ondertussen wordt de reguliere zorg langzaam maar zeker hervat. Voor de poliklinieken wordt gefaseerd toegewerkt naar de normale 100 procent. „Het kan niet van de ene op de andere dag weer op de volledige capaciteit draaien. Het is rustig opbouwen. Dat heeft onder andere te maken met de anderhalve meter afstand die we van elkaar nemen. Er moet ruimte zijn om daar aan te voldoen.”

Er wordt rekening gehouden met looproutes, er zijn schermen opgehangen bij de balies en er wordt volop gecontroleerd op coronaklachten. De patiëntenstromen wordt meer gereguleerd. Daarbij wordt bepaald wie als eerste naar het ziekenhuis mogen en Isala belt de patiënten om een afspraak te regelen. Dan wordt ook gevraagd naar coronaklachten. Bij de ingang van het ziekenhuis vindt er vervolgens weer een screening van de patiënt plaats.

Vaccin

„We streven ernaar om de poliklinieken de komende weken weer optimaal te laten draaien.” Wanneer de reguliere zorg weer ‘normaal’ is, is niet bekend. Dat is afhankelijk van twee dingen: een vaccin en de verspreiding van het virus. En als er een vaccin is, ben je er nog niet meteen. „Stel die is op zijn vroegst aan het eind van het jaar voor handen. Dan heb je het echt niet meteen voor iedereen beschikbaar.”

Rob Dillmann is blij dat Isala over meerdere locaties beschikt. „We hebben Meppel en Zwolle hard nodig. We komen er nu achter dat gebouwen best krap zijn.” Met dat in gedachten lijkt de nieuwbouw in Meppel een welkome aanvulling. Er is alleen één nadeel. De bouw is net begonnen. De verwachting is dat over twee jaar opengaat. „We hopen dat er tegen die tijd al wel een vaccin beschikbaar is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
Coronavirus
menu