Isala maakt zich zorgen: derde minder spoedpatiënten, helft minder hartpatiënten

Isala Diaconessenhuis Meppel. Foto: Daan Prest

„Wij zien een derde minder spoedpatiënten op de spoedafdeling. Bij hartzorg zelfs de helft minder. Daar maken wij ons zorgen over”, zeggen bestuursvoorzitter Rob Dillmann en stafvoorzitter Chris Kwik van de Isala ziekenhuizen, met ziekenhuizen in Meppel, Kampen, Steenwijk, Heerde en hoofdlocatie Zwolle.

Dit is niet alleen bij Isala een probleem. Landelijk wordt dit geconstateerd. In twee weken tijd is het aantal mensen dat met acute hartproblemen de eerste hulp of de spoedeisende hulp bezoekt meer dan gehalveerd. Mensen met pijn op de borst, wat kan duiden op een hartinfarct, melden zich ook minder: 45 procent minder vergeleken met twee weken geleden.

„Dat zijn en blijven alarmsymptomen die je niet moet negeren”, waarschuwt Rob Dillmann. „Doe je dat wel, dan kan dat in de toekomst een nadelig effect hebben op de gezond.” Chris Kwik komt met een voorbeeld. „Als je bijvoorbeeld een blindedarmontsteking negeert, wordt de infectie veel groter en kan het zelfs leiden tot een buikvliesontsteking. Als je pijn op de borst negeert, kunnen de hartproblemen later veel erger en zelfs levensbedreigend zijn.”

Angst voor corona

Kwik heeft wel een verklaring waarom mensen minder snel aan de bel trekken. „Ze zijn bang dat ze besmet kunnen raken met het coronavirus. Maar die kans is er eigenlijk niet.” Bij Isala worden namelijk mensen met verdenking op corona gescheiden van de gewone spoedpatiënten. „Wij werken met twee patiëntstromen. Mensen wachten dus niet in dezelfde wachtkamer en worden ook nooit in dezelfde onderzoekskamer gezien. Daarnaast hebben wij veel aandacht voor hygiëne en extra schoonmaak.”

Maar Kwik en Dillmann vermoeden ook dat mensen op dit moment de huisarts en het ziekenhuispersoneel niet willen lastigvallen, omdat zij denken dat ze te druk zijn met coronapatiënten.

Isala heeft in Meppel een nieuwe kamer ingericht voor patiënten met een herseninfarct of hersenbloeding. „Zo kunnen wij deze zorg goed waarborgen en omdat de patiënten opgevangen worden in Meppel, geeft dat de spoedeisende hulp in Zwolle meer lucht”, aldus Dillmann.

Bevallingen

Het zijn niet alleen spoedpatiënten die Isala momenteel links laten liggen. Zwangeren kiezen vaker om thuis te bevallen dan in het Isala-ziekenhuis in Zwolle. „Hoe dat kan? Wij horen dat vrouwen bang zijn om besmet te raken in het ziekenhuis”, reageert gynaecoloog Bas Nij Bijvank. „Of zij willen juist ons niet lastig vallen omdat wij zo druk zijn met de patiënten met corona.”

Ook hij benadrukt dat de kans op besmetting in het ziekenhuis nihil is. „Patiënten met corona verplegen wij op aparte afdelingen. Dus daar kom je niet mee in aanraking. Er bevallen bij ons vrouwen met corona, maar ook daar hebben wij een aparte afdeling voor ingericht. Je komt dus nooit in een verloskamer waar voor jou een vrouw is bevallen die het coronavirus heeft. Dat houden wij strikt gescheiden. En weet dat wij als zorgverleners niet werken als wij klachten hebben. Veiligheid voor alles.”

Dat er veel tijd gaat naar de zorg voor coronapatiënten, klopt volgens Nij Bijvank. „Maar dat heeft absoluut geen invloed op de zorg die wij als afdeling Verloskunde bieden. Wil je in het ziekenhuis bevallen, dan kan dat. Als je zelf corona hebt, maar ook als je partner ziek is. Hij of zij mag dus gewoon bij de bevalling zijn.” In dat geval draagt verloskundige of gynaecoloog beschermende kleding.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu