Isala richt in Meppel kamer in voor acute opvang (en verlicht spoedeisende hulp Zwolle)

Het Isala Diaconessenhuis in Meppel. Foto: Daan Prest

In het Isala Diaconessenhuis in Meppel is een kamer omgebouwd voor de acute zorg. Dit moet de spoedeisende hulp van Isala Zwolle meer lucht geven.

In Meppel worden op dit moment nauwelijks meer operaties uitgevoerd. Deze zijn uitgesteld vanwege het coronavirus. Daarom wordt de uitslaapkamer, waar mensen terechtkomen na een operatie, in het ziekenhuis in Meppel niet gebruikt.

De uitslaapkamer is daarom omgebouwd tot een braincare unit met tien bedden. Hier kunnen patiënten met een herseninfarct of een hersenbloeding de spoedzorg krijgen die nodig is. De nieuwe ingerichte kamer is bedoeld voor de eerste 48-uurs opvang. „Na die eerste 48 uur gaan patiënten naar de afdeling, naar huis of naar een revalidatiecentrum”, zegt verpleegkundig specialist Hélène Ybema.

„Nu wij deze acute neurologisch zorg in Meppel kunnen bieden, geeft dat de spoedeisende hulp van Isala Zwolle meer lucht”, vertelt verpleegkundig specialist Michel Wijlens. „De neuroloog bepaalt waar een patiënt het beste naar toe gebracht kan worden. Een instabiele patiënt gaat bijvoorbeeld wel naar Isala Zwolle omdat er in Meppel momenteel geen beademingsmogelijkheden zijn. De meeste acute patiënten kunnen wij nu opvangen in Isala Meppel.”

Collega’s uit Zwolle

Nieuwe afdeling betekent ook een nieuw team. Hélène Ybema: „Normaal is de braincare unit in Meppel kleiner. Daarom draaien verpleegkundigen uit Zwolle hier nu ook diensten.” Het ombouwen van de kamer is snel geregeld. Binnen anderhalve dag is de klus geklaard. „Door op een creatieve manier samen te werken, kunnen wij deze spoedzorg goed waarborgen binnen Isala”, vervolgt Michel Wijlens. „Het is bijzonder om te zien hoe je in korte tijd veel voor elkaar kunt krijgen”, ziet ook Hélène Ybema.

Bel 112 bij nood

Bij Isala hebben ze het vermoeden dat mensen door het coronavirus bang zijn dat het in een ziekenhuis niet veilig is. „Ik wil dat mensen echt weten dat ze niet moet wachten als ze klachten krijgen die passen bij een TIA, een hersenbloeding en of herseninfarct. Bel 112!”, benadrukt Michel Wijlens. „Of ze willen de zorg niet belasten vanwege de hoeveelheid patiënten met corona. Wij krijgen echt minder mensen binnen met een hersenbloeding of herseninfarct en dat zet je wel aan het denken. Die acute stroom kan niet zo maar zijn opgedroogd. Daar maken wij ons ernstig zorgen over.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu