Isala wil mogelijk operaties in avonduren en weekenden uitvoeren om uitgestelde zorg in te halen. Nog tot ver in 2022 verwacht ziekenhuis bezig te zijn met inhaalslag

Isala Diaconessenhuis Meppel. Foto: Daan Prest

Isala, met een ziekenhuis in onder meer Meppel en Zwolle, denkt dat het nog tot ver in 2022 bezig is met het inhalen van de uitgestelde zorg. „Ik noem dat de vierde golf van deze coronapandemie”, zegt bestuursvoorzitter Rob Dillmann.

Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat er begonnen kan worden met de inhaalslag. De druk in Isala blijft volgens Dillmann onverminderd hoog. „Dat zal zeker tot in mei zo blijven en betekent veel voor artsen en medewerkers in de coronazorg.” Zodra de derde piek afneemt en er weer ruimte is voor het ziekenhuis voor de normale zorg, wordt er eerst tijd genomen voor herstel. „Die tijd moeten medewerkers en artsen nemen, want zoveel maanden op hoog niveau werken, gaat je niet in de koude kleren zitten.”

Daarom wil Isala extra mensen aannemen voor onder meer de operatiekamers. Zodra er ruimte voor is, wordt er begonnen met de enorme inhaalslag. Isala heeft daarbij in gedachten om operaties in de avonduren en de weekenden uit te voeren. Het is namelijk niet zo dat uitgestelde operaties zomaar massaal ingehaald kunnen worden. Isala heeft een beperkt aantal operatiekamers. Er wordt gesproken met andere ziekenhuizen in de regio en met zelfstandige behandelcentra of daar ruimte is voor patiënten van Isala. Die operaties wil Isala het liefst met eigen personeel uitvoeren. Dillmann benadrukt dat de nazorg sowieso in Isala gebeurt.

Derde piek

Isala verwacht dat de reguliere zorg niet nog verder afgeschaald hoeft te worden, maar dat is afhankelijk van hoe de derde piek zich ontwikkeld. „Ik ben voorzichtig optimistisch, met het accent op voorzichtig. Zoals het nu lijkt, zal er inderdaad geen enorme piek meer komen aan opnames in de intensive care. Maar wij zijn er nog niet. Daarom ben ik gematigd positief. Op dit moment is het van groot belang dat wij doorgaan met vaccineren.”

Overigens zijn niet alle operaties bij Isala uitgesteld. Alle operaties die binnen zes weken moesten, zijn doorgegaan. Vooral planbare operaties, zoals kaakchirurgie of het plaatsen van een nieuwe heup, zijn uitgesteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu