Kees van der Staaij (SGP) neemt het op voor Hersteld hervormde kerk in Staphorst

Kees van der Staaij. Foto: SGP / Cees van der Wal

Waar ChristenUnie en het CDA de Hersteld hervormde kerk in Staphorst afvallen, neemt Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP, het juist op voor de Grote Kerk in Staphorst. Daar waren zondag drie diensten met maximaal 600 gelovigen.
Lees meer over
Meppel

„Kerken zoals die in Staphorst hebben zich in de afgelopen tijd zeer ingespannen om de coronarichtlijnen zorgvuldig toe te passen en te handhaven. Zij houden zich aan de geldende regels en geven daarin het goede voorbeeld. Bescherming van de gezondheid en het tegengaan van de epidemie is een belangrijke opgave”, laat de fractievoorzitter op de website van de SGP weten. Hij is vrijwel de enige die het voor de kerk opneemt.

‘Weinig verspreidingsrisico’

De kerk in Staphorst heeft de afmetingen van een sporthal, weet ook Van der Staaij, graag geziene gast in de gemeenschap. „De naleving van de anderhalvemeternorm betekent in de praktijk voor de grote behoudende kerkelijke gemeenten dat circa een kwart van de kerk gevuld is en mensen vaak zelfs niet één keer per zondag een dienst kunnen bijwonen.''

,,Deze diensten hebben een sober karakter, ze gaan niet vergezeld van koffieontmoetingen vooraf of achteraf. Juist de strikte naleving van de richtlijnen en het ingetogen karakter van de diensten lijken in de praktijk van de afgelopen maanden heel weinig verspreidingsrisico op te leveren.”

De ontstane ophef is geen reden om Staphorst zwart te maken, maar wel aanleiding om het goede gesprek tussen overheid en kerken te vervolgen. Wat de SGP betreft gaat het er daarbij steeds om recht te doen aan gezondheidsbelangen zonder geestelijke belangen onnodig te schaden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu