Kosten omgevingsvergunning stijgen in Meppel ruim 20 procent

Woningbouw Pixabay

Betaalde je in 2019 nog 3.768 euro voor een omgevingsvergunning voor een woning met een bouwsom van 170.000 euro, een jaar later is dat 4.618 euro. Dat is een stijging van de kosten van 22,6 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH), uitgevoerd door IGG Bouweconomie.
Lees meer over
Meppel

Kopers van nieuwbouwwoningen betalen steeds meer voor een bouwvergunning. In 2020 zijn de kosten voor een bouwvergunning (de zogenoemde bouwleges) in Nederland gemiddeld 2,4% hoger dan in 2019.

Ook bij de verbouw van een woning in de gemeente Meppel moet fors meer voor de vergunning worden betaald. De kosten voor een omgevingsvergunning bij een (ver-)bouwsom van 10.000 euro zijn gestegen van 242 euro vorig jaar naar 292 euro in 2020. Dat komt neer op een verschil van 21 procent.

Ook dit jaar schieten de bouwleges bij een aantal gemeenten onvoorspelbaar omhoog of omlaag. Eigen Huis vindt de enorme prijsverschillen ongewenst en wil dat alle gemeenten open kaart spelen over hun kostenberekening. Pas dan kan worden gecontroleerd of die ook gerechtvaardigd is. De gemeenteraad kan dan, volgens VEH beter controleren waar excessief hoge leges op zijn gebaseerd en zo nodig ingrijpen.

De bouwleges die een koper betaalt zijn niet alleen afhankelijk van het tarief dat de gemeente rekent, maar ook van de bouwkosten van de woning. Doorgaans zijn de leges gebaseerd op een percentage van de bouwkosten. De afgelopen vijf jaar zijn zowel de gemiddelde legestarieven als de gemiddelde bouwkosten gestegen en zo krijgt de toekomstige huiseigenaar een dubbele verhoging gepresenteerd.

Nieuws

Meest gelezen

menu