Kunsthuis Secretarie moet Museum Meppel worden

Kunsthuis Secretarie in Meppel. Foto: Daan Prest Daan Prest

Het bestuur van Kunsthuis Secretarie heeft een plan ontwikkeld voor de oprichting van Museum Meppel. Het oude gemeentehuis aan de Hoofdstraat/Grote Akkerstraat moet daarvoor worden verbouwd.

Met de opwaardering tot Museum Meppel is een investering gemoeid van circa acht ton. De belangrijkste nieuwe voorziening wordt een lift die het museum eindelijk rolstoeltoegankelijk maakt. De lift komt in de binnenplaats die wordt omgebouwd tot een atrium met trappen naar de verdiepingen.

Ontwikkeling

Architect Pieter Brink heeft het ontwerp getekend. Een werkgroep van vrijwilligers van Kunsthuis Secretarie bereidt de ontwikkeling naar een museum voor. De belangrijkste museale basis is de collectie schilderijen van Stien Eelsingh. Daarnaast wil het bestuur de nadruk leggen op de Meppeler schilders die in de vorige eeuw in Meppel actief waren. De wisselende exposities, zoals deze nu in Kunsthuis Secretarie worden tentoongesteld, blijven.

De eerste gesprekken met de gemeente, maar ook met het bestuur van de Meppeler Handelsvereniging hebben geleid tot positieve reacties. Ondernemers in de Hoofdstraat zien de komst van een museum als een duidelijke versterking voor het centrale winkelgebied.

Concert- en museumzaal

De hoofdingang komt aan de Grote Akkerstraat waar na de verbouwing de receptie is gesitueerd. Verder komen er op de begane grond een horecavoorziening en een winkeltje. De oude raadzaal krijgt een functie als concert - annex museumzaal waar ook huwelijken kunnen worden afgesloten.

Een eerste stap is gezet met de aanvraag van landelijke museumstatus. Als deze wordt toegekend kunnen bezitters van een museumjaarkaart gratis toegang krijgen tot Museum Meppel. Voor de financiering van het ambitieuze plan klopt het bestuur aan bij lokale en regionale fondsen, de gemeente en de provincie.

Het plan werd zaterdagmiddag naar buiten gebracht door bestuurslid Johan Nauta tijdens de officiële opening van de zomerexpositie in Kunsthuis Secretarie met werk van Jan Kruis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu