Laboratoriumleverancier Boom bestaat 125 jaar: 'De afgelopen tien jaar heeft het een gezonde groei doorgemaakt'

Bertjan Boom. Foto: Wim Goedhart

Boom B.V. (opgericht in 1895) is net als naamgenoot Koninklijke Boom Uitgevers (1841) een bijzonder bedrijf. Ten eerste is het op zichzelf al ongewoon dat een onderneming zo lang bestaat en nog steeds floreert. In de tweede plaats is het opmerkelijk dat de onderneming eigendom is van leden van een en dezelfde familie.

Lange tijd werd in de naoorlogse periode de doodsklok geluid over het instituut familiebedrijf, dat te kwetsbaar zou zijn. De jubilerende Boom B.V., laboratoriumleverancier dat in de Benelux opereert, viert op woensdag 26 augustus het 125-jarig bestaan met een presentje en een videoboodschap van directeur Bertjan Boom voor de tachtig medewerkers. Velen werken door de coronacrisis thuis.

Wat is het kenmerkende van een familiebedrijf?

De bedrijfscultuur van een familiebedrijf uit zich in langjarige verbintenissen van medewerkers. „Ze komen iedere dag met veel plezier naar het werk, maar er moet wel wat gedaan worden”, beklemtoont directeur Bertjan Boom. Samen met zijn broer Floris, ook actief in het bedrijf, vertegenwoordigt hij de vierde generatie. Boom B.V. behoort tot de top drie van laboratoriumleveranciers in ons land. De beide andere ondernemingen zijn wereldwijde spelers. Boom onderscheidt zich als groothandel door een breed assortiment met meer dan 90.000 producten.

Wat doet Boom aan veiligheid?

Chemie is altijd een sterk onderdeel van het bedrijf geweest. Daarvoor is een deel van het bedrijfspand met allerlei productiefaciliteiten ingericht. Dit betekent dagelijks werken met gevaarlijke stoffen. De veiligheidsprotocollen zijn streng. Ze vereisen aanpassingen voor de manier van werken door het personeel, zegt Bertjan Boom. „Niet alles wat onder chemie valt, is gevaarlijk. Wij hebben heel veel stoffen in kleine hoeveelheden, kilo’s en liters. We zijn hoofdzakelijk groothandel met een kleine productieafdeling. We mengen en roeren en maken in deze afdeling kant en klare oplossingen voor de klanten.”


Wat hield de recente renovatie van het bedrijfspand in?

Boom begon eind 2018 met het renoveren van het gebouw. Een deel van het pand, waaronder de entree, showroom en kantine, is op duurzame wijze geheel vernieuwd. Het productielaboratorium werd voorzien van een nieuw klimaatsysteem. In diverse ruimtes werden luchtwarmtepompen geplaatst, waardoor het gebruik van gas verleden tijd is.

Onder leiding van vader Dolf werd een grote overstap gemaakt vanuit de vestiging aan de Hugo de Grootstraat naar de huidige locatie aan de Rabroekenweg op bedrijventerrein Noord. Vooral de steeds strengere wetgeving voor de opslag en verwerking van gevaarlijke stoffen lag daaraan ten grondslag. Het bedrijf aan de Hugo de Grootstraat stond te dicht bij woningen. Brandveiligheid in het nieuwe bedrijfspand had topprioriteit. Afvalwater dat bij een eventuele calamiteit vrijkomt, stroomt niet het gewone riool in, maar wordt opgevangen in een aparte ondergrondse kelder.

Hoe is het bedrijf ontstaan?

Het is een landelijk fenomeen: twee stokoude familiebedrijven met dezelfde naam en dezelfde wortels. Het gezamenlijke startpunt is dat een apotheker zich ook als uitgever wilde laten gelden. Jan Adolf Boom (1803-1893) was vanaf 1841 uitgever van de Meppeler Courant . De apothekers-lijn in de familie werd doorgezet en in 1895 volgde de officiële oprichting van Boom B.V. door Jan Adolf Boom (1875-1956). Ook de opa van Bertjan en Floris Boom had de opleiding voor apotheker gevolgd.

Wat brengt de toekomst?

„Het bedrijf is klaar voor de toekomst”, aldus Bertjan Boom . „We hebben potentie genoeg in de markt. De afgelopen tien jaar heeft het bedrijf een gezonde groei doorgemaakt.” In de komende jaren gaat Boom voor gerenommeerde klanten complete laboratoria inrichten. De onderzoekers in de labs hoeven zich dan niet meer bezig te houden met randzaken als bestellingen en aanschaf van apparatuur. Ze kunnen zich volledig concentreren op het belangrijke onderzoekswerk. De lijst met namen van klanten is indrukwekkend, waaronder academische ziekenhuizen die over eigen laboratoria beschikken. Als er op medisch gebied baanbrekend onderzoek wordt verricht dan heeft Boom daaraan als leverancier een bijdrage geleverd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu