Leon Wohlrabe wint de landelijke finale van de Kunstbende. Hij heeft de prijs voor beste influencer in de pocket

Leon neemt bij zijn school, RSG Wolfsbos, de award in ontvangst. Foto: Eigen foto

De 16-jarige Leon Wohlrabe uit Hoogeveen heeft de eerste plaats weten te behalen in de landelijke finale van de Kunstbende. Hij won in de categorie Influencer. Leon vertegenwoordigde Drenthe tijdens de finale afgelopen weekend.

Van de in totaal negen categorieën van de Kunstbende wist de Leon zich te plaatsen voor de drie categorieën Film, Theater en Influencer. Voor laatstgenoemde won hij de eerste prijs. „De jury was unaniem!”, vertelt Leon. Het Hoogeveense multitalent werd geprezen om zijn eigenheid. „Ik weet de grens op te zoeken. Ik gebruik bijvoorbeeld grove woorden in een format waar serieuze onderwerpen de aandacht krijgen.”

Concurrentie

Dat Leon de eerste plaats heeft gehaald verbaast de influencer enigszins, omdat volgens hem de concurrentie groot was. „Het leuke is wel dat we allemaal verschillend zijn, maar met dezelfde passie.”

Inmiddels heeft Leon zo’n 8000 volgers op zijn eigen YouTube-kanaal. „Mijn doelgroep zijn voornamelijk tieners van en rond mijn eigen leeftijd”, vertelt de inmiddels bekende influencer. „De reacties zijn altijd positief. Jongeren vinden mijn stijl vernieuwend. Velen herkennen zichzelf er ook in. Bijvoorbeeld in dezelfde onzekerheden die ik heb en via mijn YouTube-kanaal deel.”

De bekendmaking van de uitslag gebeurde donderdag bij Leon op school van RSG Wolfsbos, locatie De Groene Driehoek. „Mijn mentor was al ingelicht”, vertelt Leon. „Ik werd naar buiten gelokt. Daar stond een cameraploeg klaar om mij te feliciteren met de eerste plaats in de categorie Influencer. Ik mocht de award in ontvangst nemen.”

Theater en Film

Voor de categorie Theater heeft Leon samen met zijn maat Douwe, die net als Leon ook bij jeugdtheaterschool Dynamo in Assen is aangesloten, in de Westergasfabriek in Amsterdam opgetreden voor de jury van de Kunstbende. „Het stuk ging erg goed. We hebben een ander effect gecreëerd. De jury was in shock van ons stuk”, vertelt Leon.

Tijdens de Drentse voorronde van de Kunstbende won Leon met zijn film Alles Nu. Leon: „Dat is een korte film gebaseerd op mijn eigen leven en omgeving.” Met deze film wist de 16-jarige al de eerste prijs te halen bij het Nationaal Filmfestival voor Scholieren. Hij won hiermee een reis naar Griekenland naar een internationaal filmfestival voor jongeren. Hier zou zijn film vertoond worden, maar dat is door de maatregelen vanwege het coronavirus geannuleerd.

„Het is natuurlijk jammer dat door de corona veel activiteiten en evenementen niet doorgaan”, geeft Leon aan. „We kunnen er niks aan veranderen. Maar de eerste prijs voor influencer heb ik in ieder geval in de pocket!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu