Meester Sander uit Meppel brengt boek uit over onderwijs voor de onderbouw

Sander Gordjin maakt zich sterk voor bewegen. Hier in actie bij Kindcentrum Talent.nl Foto: Marcel Dekker - Smoelt.nl

Het leven van Sander Gordijn is allesbehalve saai. Naast zijn online activiteiten, opnemen van uitzendingen voor KindPunt Meppel en de introductie van de beweegvloer, die leerlingen stimuleert om te bewegen, kan hij een nieuwe mijlpaal aan zijn carrière toevoegen: een boek.

Een boek uitbrengen, wat leuk! Gaat er nu een jongensdroom in vervulling?

„In 2010 kwam ik voor de klas te staan. In 2014 begon ik met een blog en tips geven. In de afgelopen jaren kwam wel eens de vraag of ik een boek wilde uitgeven. Nadat ook Ten Brink Uitgevers dit vroeg, kwam van het een het ander. Deze kans kwam toevallig op mijn pad en daar ben ik hartstikke blij om, vooral ook omdat het op mijn manier kan.”

Kun je een tipje van de sluier oplichten?

„Meesterlijk Kleuteronderwijs staat vol tips, met mijn visie op het onderwijs voor de onderbouw. Hierbij put ik uit mijn ervaring voor de klas en wat ik al vertel tijdens workshops, maar nooit eerder zo letterlijk heb opgeschreven. Het boek is opgedeeld in 5 thema’s met telkens een les, voorbeelden uit de praktijk en afsluitend concrete tips. Hoe je als leerkracht kunt groeien, en hoe je mijns inziens het meeste uit kleuters kunt halen en hun stem kunt laten horen.”

Een boek uitgeven, terwijl je zo online bent ingesteld. Hoe zit dat?

„Het is geen standaard tekstboek. Er staan veel foto’s uit mijn eigen archief in en verwijzingen naar websites voor nog meer tips en mijn visie op het onderwijs. Een thema is Bewegend leren. Een hot item. Door genoeg te bewegen kan een kind beter onthouden. Dat bewegen kan ook via een (digitale) manier, die weer bij mij past. Het is echt een boek van deze tijd en eentje waar ik achter sta.”

Voor wie is het bedoeld?

„Het is vooral bedoeld voor studenten en leerkrachten, waarbij ik de mannen wil uitdagen. Vandaar ook de provocerende titel. In het basisonderwijs is een groot deel juf. Met het boek wil ik mannen laten zien hoe stoer de onderbouw is. Dat het tof is om grote dingen van karton te bouwen, of met hout aan de slag te gaan. In de klas kun je net zo goed creatief zijn als achter de computer. Voor de kinderen is het goed dat er ook mannen in het onderwijs zitten, zodat zij zich kunnen identificeren met de juf of meester, en het verschil zien en ervaren.”

Wat maakt het voor jou bijzonder?

„Het aandeel Meppel; ik woon en werk in Meppel, de uitgeverij zit in Meppel en de vormgever Fizz ook. Het boek heeft een toffe vormgeving. En het is leuk om de onderbouw verder te helpen. Momenteel ben ik bezig met de laatste correcties, dan gaat het naar de drukker. Spannend. Wat gaan de mensen ervan vinden? Dat is het meest spannende. Je noemt niet een app die je kunt gebruiken, maar jouw visie staat erbij. Hebben anderen daar wat aan? Er zijn mensen die al een bestelling hebben geplaatst. Dat legt druk op je schouders, maar het is ook wel heel leuk.”

Meesterlijk Kleuteronderwijs is vanaf oktober 2020 verkrijgbaar via tenbrinkuitgevers.nl en nu al te bestellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu