Meppel houdt vast aan verhoging van ozb met 10 procent

Huishoudens in de gemeente Meppel gaan volgend jaar gemiddeld zo'n 30 euro extra aan ozb betalen. Foto: Pixabay

De gemeente Meppel gaat de ozb met 10 procent verhogen en wil daarmee 860.000 euro ophalen. De VVD en het CDA wilden dat graag omdraaien. De partijen pleitten ervoor om het percentage los te laten en de opbrengst van 860.000 euro leidend te maken. De wethouder ziet dat niet zitten, omdat dat een „ingrijpende” verandering van het systeem betekent.

De gemeente heeft afgelopen jaar meer inkomsten gehaald uit de ozb dan verwacht, 172.000 euro namelijk. Dat komt neer op een verhoging van de ozb van 2 procent. „Het bedrag is van belang, niet het percentage”, meent Frank Perquin, fractievoorzitter van de VVD. „Als we de 860.000 euro halen met een lager percentage, moeten we dat aanpassen.” Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als er meer woningen komen. Meer woningen betekent nu eenmaal meer inkomsten uit de ozb. „Geen onnodig geld weghalen bij mensen in deze moeilijke tijden.”

Wethouder Jaap van der Haar zegt dat het idee van de twee partijen niet eenvoudig wordt om door te voeren. „We werken met een systematiek hiervoor en het is ingrijpend om dat te veranderen.” Daarbij geldt ook dat het een uitzondering lijkt dat de ozb meer ophaalt dan verwacht. De voorgaande drie jaren was dat niet het geval. Sterker nog het was omgekeerd - minder dan verwacht. „Ik kan u uitleggen hoe dat komt, maar dat is een hele ingewikkelde en technische discussie en die moeten wij hier nu niet aangaan.”

De wethouder zegt wel een onderzoek te willen instellen om te kijken naar die systematiek, zodat het wel aan de wensen van de VVD en CDA tegemoet kan komen. Daar gaan de partijen mee akkoord.

Laatste redmiddel

VVD en CDA noemen de voorgestelde verhoging van 10 procent ‘aanzienlijk’, maar zien tegelijkertijd de noodzaak ervan in, gezien de financiële situatie van de gemeente. De wethouder noemde eerder de maatregel al een laatste redmiddel om de begroting voor volgend jaar op orde te krijgen. De verhoging van 10 procent houdt in dat inwoners in de gemeente Meppel volgend jaar zo’n 30 euro extra aan onroerendezaakbelasting kwijt zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu