Meppel onderzoekt eigen rol in en na Tweede Wereldoorlog

Op het Joods Monument in Meppel staan de namen van de vermoorde Meppeler Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Foto: Daan Prest

Meppel laat binnenkort onderzoek uitvoeren naar de rol van de gemeente in de Tweede Wereldoorlog. Het gaat in het bijzonder om hoe de voormalige gemeenten Nijeveen en Meppel na de oorlog zijn omgegaan met de bezittingen van de Joodse inwoners.
Lees meer over
Meppel

D66 nam gisteravond via vragen in de gemeenteraad het initiatief tot dit onderzoek. „In de Tweede Wereldoorlog zijn er ook in Meppel veel Joodse huizen ‘verkocht’. Meestal voor een vriendenprijsje”, zei fractievoorzitter Jeannet Bos.

„De woningen van Joden werden in de oorlog onteigend door de Duitsers. Veel van deze woningen werden, toen de bewoners uit deze huizen vertrokken waren, doorverkocht. Met de winst van deze handel in onteigende woningen werden onder andere de kampen Westerbork en Vught betaald. In de administratie van deze woninghandel staat gedetailleerd beschreven hoe meer dan 7000 panden in handen kwamen van meestal louche ondernemers en vastgoedhandelaren.”

‘Een delicate kwestie’

Bos vond het opvallend dat veel gemeenten in Nederland, waaronder Assen en Zwolle, onderzoek laten doen en Meppel niet tot deze plaatsen behoort. Burgemeester Richard Korteland kon zich vinden in haar woorden en gaf aan – in samenwerking met de gemeente Steenwijkerland – een onderzoeksopdracht te formuleren. „Het is een delicate kwestie waarin wij als gemeente een verantwoordelijkheid hadden, hebben en hebben te nemen”, aldus Korteland.

De burgemeester vroeg wel enige tijd voor het onderzoek wordt uitgevoerd in verband met beschikbare „mensen en handjes”. De gemeenteraad wordt nog dit jaar verder geïnformeerd.

Nieuws

Meest gelezen

menu