Meppel start proef met steungezinnen zodat kinderen meer liefde en aandacht krijgen

Geke Maes is het gezicht van Buurtgezinnen Meppel. Foto: Wim Goedhart

De Stichting Buurtgezinnen gaat in Meppel beginnen. Het is een proef van de gemeente Meppel om gezinnen (met kinderen tot 23 jaar) die het zwaar hebben te koppelen aan een ander „warm en stabiel” gezin in de buurt. Het doel hiervan is dat jeugdhulp minder vaak ingezet hoeft te worden.

Het kan gaan om eenoudergezinnen, gezinnen waarbij een kind of ouder te maken heeft met lichamelijke of psychische problemen, gezinnen die leven in armoede, nieuwkomers die graag meer in contact komen met andere gezinnen in de buurt en gezinnen die al gebruik maken van jeugdhulp. Deelname aan het project is voor de vraaggezinnen geheel kosteloos. De steungezinnen krijgen geen vergoeding; het gaat om vrijwilligerswerk. De coördinator koppelt de gezinnen aan elkaar en blijft in beeld om het contact te begeleiden en halfjaarlijks evalueren.

Hoe gaat het in zijn werk?

Leontine Bibo, oprichter van buurtgezinnen.nl: „Het steungezin is voor een langdurige tijd minimaal 1 dagdeel beschikbaar voor de kinderen. Het steungezin kan bijvoorbeeld de kinderen van de basisschool halen en daarna mee laten doen in het ritme thuis. Het kan gaan om een wekelijkse speelafspraak, helpen met huiswerk, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. Sommige ouders zijn samen in therapie. Dan kan het best handig zijn dat de kinderen bij het steungezin opgevangen kunnen worden, terwijl de ouders therapie volgen.

Het steungezin kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen, stellen zonder kinderen of eenoudergezinnen zijn welkom. Wel is het belangrijk dat het steungezin opvoedervaring heeft en een veilige plek biedt.”

Wat is het doel hiervan?

„Dit moet voor verlichting zorgen bij de gezinnen die het zwaar hebben of overbelast zijn, door wat voor reden dan ook. Wij noemen ze ook wel vraaggezinnen. De bedoeling is dat een steungezin in principe voor 2 jaar aan een vraaggezin wordt gekoppeld. Zodat er continuïteit en stabiliteit is voor het kind.”

En na die 2 jaar?

„Het zou fantastisch zijn als de gezinnen na die jaren verder met elkaar optrekken. Dan stopt ook vaak de ondersteuning vanuit Buurtgezinnen. In sommige praktische gevallen heeft een gezin binnen 2 jaar al geen steun meer nodig. Na bijvoorbeeld een overlijden kan het zijn dat iemand wel wat steun kan gebruiken. Dat hoeft soms geen jaren te duren, voordat het in het gezin weer stabiel is. In andere gevallen is 2 jaar niet voldoende.”

„Wat we in ieder geval zien is dat een derde van de gezinnen na die tijd niet meer met elkaar optrekt, er is een derde waarvan de steun ook na 2 jaar doorloopt en van weer een derde is steun van ons niet meer nodig, maar blijven de families wel met elkaar omgaan. Sommigen gaan zelfs met elkaar op vakantie.”

Buurtgezinnen.nl is al actief in 60 gemeenten, maar is nog niet in Drenthe actief. Een mooie uitbreiding?

„Wij willen heel graag in het Noorden uitbreiden. We zijn in de noordelijke provincies alleen nog in Smallingerland (Friesland) actief. We voeren al gesprekken met Hoogeveen en hebben goede hoop dat we daar gaan beginnen. Hopelijk spreidt het zich als een olievlek uit. We zijn niet bekend in de regio. Dus als we hier gaan starten, moet de coördinator eerst voor naamsbekendheid zorgen en bekend maken wat wij doen.”

Contact opnemen? Buurtgezinnen Meppel is te volgen via social media. Zowel vraag- als steungezinnen kunnen zich aanmelden via geke@buurtgezinnen.nl of via de website buurtgezinnen.nl.

Lees ook

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu