Meppel wil 250.000 euro investeren in verbreding Lorentzsluis

Het Meppeler havengebied Foto: Daan Prest

De gemeente Meppel wil 250.000 euro bijdragen aan de verbreding van de Lorentzsluis bij Kornwerderzand, bij de Afsluitdijk. De verbreding en verdieping van deze sluis betekent dat er grotere schepen de haven van Meppel kunnen aandoen.
Lees meer over
Meppel

De gemeente Meppel pleit al geruime tijd voor de verbreding hiervan. In 2018 overhandigde burgemeester Richard Korteland een bidbook aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Dat bidbook is samengesteld door de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Overijssel, betrokken ondernemers en tientallen gemeenten. Zij willen de sluis verbreden van 14 naar 25 meter en verdiepen van 4 naar 5,5 meter.

Gezamenlijk willen de gevonden en bedrijven hiervoor 73,5 miljoen investeren. De provincies en deelnemende gemeenten nemen 22 miljoen voor de rekening, het bedrijfsleven zal daarnaast nog 110 miljoen euro extra investeren als de sluis verbreed wordt. Het kabinet maakt hier 70 miljoen euro voor vrij. Het totale project, inclusief het vernieuwen van de bruggen in de Afsluitdijk, kost 205 miljoen euro.

Het verbreden van de sluis moet 3000 extra arbeidsplaatsen opleveren in de regio. Royal Huisman verwacht bijvoorbeeld meer opdrachten. De jachtwerf te Vollenhove wil 100 fte extra aannemen en 25 miljoen euro investeren.

Premier Mark Rutte laat eerder weten dat hij optimistisch is over de verbreding van de Lorentzsluis. De vaarweg tussen het IJsselmeer en Meppel moet uiterlijk in 2023 klaar zijn. De verbreding van de sluis volgt in 2027.

Meppelerdiepsluis

In 2017 werd de vernieuwde Meppelerdiepsluis bij Zwartsluis geopend. Hierdoor kunnen schepen van 110 meter lang naar Meppel komen. Met de verbreding van de Lorentzsluis kunnen schepen van 135 meter lang de haven van Meppel aandoen.

Bij Op- en Overslag in Meppel zijn ze al wel klaar hiervoor, maar dan moet de Meppelerdiepsluis weer verdiept worden. Momenteel voeren daar boten aan die 3500 ton kunnen vervoeren, maar omdat de Meppelerdiepsluis niet diep genoeg is, brengen ze ‘slechts’ 2500 ton aan.

Oevers S

De gemeente ziet het belang van de haven in. „De Meppeler haven heeft een grote economische waarde voor Drenthe en de Kop van Overijssel. Om hier nog beter van te profiteren is uitbreiding van ons havengebied met Oevers S noodzakelijk”, zegt wethouder Henk ten Hulscher. Daarom onderzoekt de gemeente Meppel, samen met Staphorst en de Haven van Zwolle, mogelijkheden om met bedrijventerrein Oevers S op Staphorster gevestigd een nieuw watergebonden bedrijventerrein te realiseren.

Nieuws

Meest gelezen

menu