Meppeler Hengelaarsvereniging is niet blij met coronavissers: 'Ze hebben geen respect voor dier en natuur'

Foto ter illustratie. Foto: Sieb van der Laan

Goede tijden voor de Meppeler Hengelaarsvereniging. Tot dusver zijn er dit jaar zo’n 300 leden bijgekomen - een toename van zo’n tien procent. Vanwege corona kreeg de vereniging er op het hoogtepunt in één week tijd echter 155 bij. „Redelijk heftig”, meent secretaris Jan Dozeman. Maar erg blij zijn ze er niet mee.
Lees meer over
Meppel

Wat is er aan de hand? „Door de corona zochten mensen iets om buiten te gaan doen. Veel mensen kwamen uit bij vissen. Heel leuk natuurlijk, maar de meesten kennen de regels niet, om het zo te noemen. Ze hebben eigenlijk geen idee hoe ze moeten vissen. Ze doen maar wat. Verder hebben ze helemaal niets met vissen. Het is heel bedroevend om het te zien. Echt heel erg.”

Kan je voorbeelden noemen? „Hoe de vissen worden behandeld en achtergelaten is gewoon mishandeling. Afval dat langs het water blijft liggen. Zelfs ruzies aan de waterkant. Ze hebben geen respect voor natuur en dier. Ik ben sinds 2016 secretaris van de Meppeler Hengelaarsvereniging en in 2014 trad ik aan in het bestuur. Ik ben sinds 2002 lid van de Sport Visserij Oost Nederland en in 1996 ben ik al begonnen als controleur. Maar wat ik nu allemaal zie, heb ik nog nooit meegemaakt.”

Wat is er aan te doen? „We zitten met de handen in het haar. We hebben binnenkort een gesprek met handhaving. Hopelijk kunnen zij ons helpen en strenger op de regels gaan handhaven. Maar voor hen zijn de visregels nog abracadabra. De politie heeft er de tijd niet voor. En de politie, maar ook boa’s, mag geen vispassen innemen. Dat mogen alleen controleurs van verenigingen. Wij mogen dan weer niet bekeuren. Dat is alleen aan de politie en de boa’s.”

Wat zijn de gevolgen? „Alles met betrekking tot dierenleed ligt tegenwoordig onder een vergrootglas. Dat is maar goed ook. Dit kunnen en mogen we niet accepteren. Als het zo doorgaat, kan het wel eens heel moeilijk worden voor visverenigingen. Dit is totaal niet goed voor het imago van andere vissers. Vanwege de coronacrisis mogen we van de overkoepelende organisatie Sportvisserij Nederland niet controleren én dus geen vispassen innemen. Maar als het wel zou mogen, is het een druppel op een gloeiende plaat. Die leden gaan dan gewoon naar een andere vereniging in de buurt.”

Hoe zorgen jullie er voor dat juist die gepassioneerde visser lid wordt? „Wij houden op 17 oktober voor de jeugd tot en met 14 jaar een activiteit bij visvijver De Woldstek in Ruinerwold. Zij kunnen daar kennis maken met het vissen. Want ook voor ons geldt: de jeugd heeft de toekomst. We houden het juist bij deze visvijvers. Daar vangen ze gegarandeerd vis. Als je voor het eerst gaat vissen bij een sloot en je hebt na een uur nog geen beet, is de lol er snel af.”

Nieuws

Meest gelezen

menu