Meppeler Justin Westera mag live optreden voor Lowlands-publiek: ‘Dit is zoiets vets!’

Optreden voor duizenden mensen. Het is voor menig artiest een droom die in vervulling gaat. Zo ook voor Justin Westera (37) uit Meppel. Hij verzorgt zaterdag, onder muzikale begeleiding van stadsgenoot Bradley Berkholst (26), een spoken word-act tijdens de livestream van het Lowlands-festival.

Stadsdichter Justin Westera (r) en Bradley Berkholst (Kidd Nebula)

Stadsdichter Justin Westera (r) en Bradley Berkholst (Kidd Nebula) Foto: Wim Goedhart

Het grootste festival van Nederland, Lowlands, kan dit jaar – net als andere evenementen – niet doorgaan vanwege de maatregelen rondom corona. Maar om het publiek toch een beetje het festivalgevoel te kunnen geven, heeft de organisatie een online-programma samengesteld. Met muziekoptredens, workshops en spoken word (een combinatie tussen poëzie en rap, red.), waar het optreden van Justin Westera onder valt.

Festivalgevoel

Vele honderden aanmeldingen kwamen er binnen en daaruit werd de act van Westera gekozen. Dat hoorde hij woensdag. „Dit is zoiets vets. Ik moet toegeven dat er wel wat tranen hebben gevloeid. Normaal gesproken komen er 66.000 bezoekers naar het festival en kijken er 40.000 tot 70.000 mensen online mee. Nu het festival niet doorgaat, kan het maar zo zijn dat er nóg meer mensen gaan kijken naar de livestream”, zegt de Meppeler.

Maar of hij zenuwachtig is? „Nee hoor. Natuurlijk zijn er wel zenuwen, maar die gebruik ik juist als motivatie voor mijn optreden. Als een soort adrenaline. Dat is iets anders dan zenuwachtig zijn. Dan heb je je niet goed voorbereid. ”

Klik

Al voegt hij er wel aan toe dat improvisatie een belangrijk onderdeel is van de samenwerking tussen muzikant Bradley Berkholst (beter bekend als Kidd Nebula) en hem. De twee kenden elkaar al jaren vanuit ‘wederzijds respect voor elkaars werkethos’ uit de lokale muziekwereld. Pas in 2018 sprong op professioneel vlak de vonk over toen de twee spontaan besloten een optreden te geven.

„Ik deed mijn spoken word-act en Bradley begeleidde mij op zijn gitaar. De achtergrondmuziek zeg maar, daarmee voeg je iets extra’s toe aan je optreden. Het publiek wordt dan helemaal meegezogen in de tekst. We hebben in het verleden allebei in bandjes gespeeld en daarbij draait het vooral om de muziek, in combinatie met tekst. Bij spoken word gaat het om de tekst, het verhaal. Dat bepaalt het ritme. De muziek dient het verhaal door een emotie toe te voegen of een sfeer aan te geven. Bradley voelt dat precies aan. We werken tegenwoordig vaker samen. Dan laat ik aan hem weten welke teksten ik wil voordragen en eventueel welke woorden ik wil uitlichten en dan maakt Bradley er muziek op. Vroeger – met andere muzikanten – voelde ik me weleens opgejaagd. Zo van: als ze nu maar dit of dat gaan doen. Nu kan ik me onbezorgd richten op mijn poëzie. Het komt nu altijd goed. ”

En dus was het voor Justin meteen duidelijk dat Bradley hem zou ondersteunen tijdens de livestream van Lowlands. „Voor mij is dit al zo lang een droom. En dat terwijl ik helemaal niet van optreden houd”, zegt de muzikant. „Gelukkig is het hier Justin die in de spotlights staat en kan ik op de achtergrond mijn ding doen.” Justin daarentegen haalt zijn energie uit de interactie met publiek. „Soms worden mensen emotioneel. Daar groei ik van. Die interactie is er nu niet, maar ik doe gewoon alsof die duizenden mensen er wel fysiek bij zijn.”

Koekie

In een kwartier tijd brengt Justin zaterdag (van 15.45 tot 16.00 uur) zeven teksten vanuit Schouwburg Ogterop. Onlangs stak hij Meppelers een hart onder de riem in coronatijd en deze ode wil hij ook aan de Lowlands-kijkers brengen. „Dat ik mijn act opvoer in de grote lege zaal van Ogterop, sluit daar heel goed op aan”, zegt hij.

Maar extra bijzonder is toch zijn gedicht Koekie . „Mijn bonusdochter (stiefdochter, red.) noemt mij zo. Ik heb de tekst aan haar opgedragen en zal het ook letterlijk aan haar opdragen zaterdag. Zij is er namelijk bij. Dat wordt een speciaal moment. Het hele optreden wordt vast bijzonder. Mooi dat Lowlands op deze manier door kan gaan. Hopelijk kan het festival volgend jaar weer als vanouds plaatsvinden en mogen we daar ook optreden.”

Meekijken? Dat kan door op deze link te klikken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu