Meppeler Tom Hoffmann (18) ziet droom in vervulling gaan en tekent bij SC Heerenveen (voor G-voetbal)

Je zult maar helemaal gek zijn van het spelletje voetbal en dat het liefst de gehele dag doen. Het enige dat je dan toch wilt is spelen op het hoogste niveau, namelijk in de eredivisie. Tom Hoffmann is zo’n jongen.

Tom Hoffmann uit Meppel tekent het contract in het Abe Lenstra-stadion.

Tom Hoffmann uit Meppel tekent het contract in het Abe Lenstra-stadion. Foto: Mustafa Gumussu

De 18-jarige Meppeler zag zijn droom in vervulling gaan. Vorige week tekende hij bij SC Heerenveen een contract waarmee hij voor een jaar verzekerd is van voetbal in de Bijzondere Eredivisie. Dat is G-voetbal voor jongeren met een beperking. Met de Friese club speelt hij wedstrijden tegen andere betaaldvoetbalorganisaties. Daarnaast voetbalt hij ook nog bij Alcides in Meppel.

In huize Hoffmann zijn ze maar wat trots op Tom. Ook vorig jaar maakte hij deel uit van de Friese selectie, maar door het coronavirus bleef het aantal wedstrijden beperkt. Wat normaal nooit gebeurt, is dat een speler na een jaar nóg een keer voor een jaar mag tekenen. Moeder Helma Hoffmann: „Je mag maar één jaar meedoen en daarom zijn we nu nog trotser dan vorig jaar. Bovendien is hij de enige jongen uit Drenthe”, klinkt het enthousiast.

„Tom heeft een verstandelijke beperking. Hij is achttien, maar hij heeft de capaciteiten van een jongen van zes jaar. Hij is autistisch en vindt het heel moeilijk om met vreemden te praten. Voetbal is zijn lust en zijn leven. Toen hij nog maar net kon lopen, schopte hij al tegen een bal.”

Niet keepen

Natuurlijk wordt Tom bij het gesprek betrokken. Hij is inderdaad erg zenuwachtig, praat weinig en bovendien heel zacht. Maar wat zijn favoriete voetbalclub is komt rap uit zijn mond: „Ajax.” En de beste voetballer vindt hij Hakim Ziyech. Door zijn lengte speelt Tom bij SC Heerenveen in de verdediging. In het G-voetbal bij Alcides staat hij in het doel en daar wil hij wel iets over zeggen: „Dan ben ik keeper en dat vind ik niet leuk. Ik wil voetballen.”

Vorig seizoen voetbalde SC Heerenveen - met Tom Hoffmann in het elftal - wedstrijden tegen FC Groningen, Ajax, Excelsior en VVV. De eerste drie werden gewonnen en de laatste eindigde in 1-1. Tom weet precies hoeveel doelpunten hij als verdediger maakte: „Twee.” Deze competitie zijn er tot nu toe twee wedstrijden gespeeld. Tegen FC Utrecht werd ook een 1-1 gelijkspel behaald en van VVV werd ditmaal met maar liefst 4-0 gewonnen.

Wat er nog verder op het voetbalprogramma staat, is nog wat onduidelijk. Helma Hoffmann laat trots wat foto’s van haar voetballende zoon zien. Vooral dat het G-elftal óók met de spelersbus van SC Heerenveen reist, vindt ze net als Tom helemaal geweldig. Tom: „Dat is een heel mooie bus en er zit ook een magnetron in.”

Zeven tegen zeven

In de Bijzondere Eredivisie, waarvan zelfs een schitterende krant is verschenen met nieuws en foto’s van alle deelnemende teams, wordt met zeven tegen zeven gevoetbald op een half veld en dat vindt Tom eigenlijk maar niks („Op een groot veld lijkt me veel leuker”) maar volgens vader Herman is dat er niet voor G-voetbal.

Voetbal is voor Herman trouwens ook niet vreemd. Hij speelde bij Alcides en toen hij gevraagd werd om leider te worden van het elftal van zijn zoon, hoefde hij niet lang na te denken. „Nee, dat was niet nodig. Het is niet alleen erg leuk, maar dat was voor Tom wel belangrijk, denk ik. Het is voor hem een stuk vertrouwder.”

Diploma voor kettingzaag

Voetbal is dan wel zijn lust en zijn leven, maar Tom moet ook gewoon dagelijks aan de slag. Tot vorig jaar ging hij naar het speciaal onderwijs, maar op zijn stageplaats van toen mocht hij komen werken. Helma Hoffmann: „Dat is een soort dagbesteding en daar moet hij van alles doen. Hij heeft al diploma’s gehaald voor de blad- en de bosmaaier. Binnenkort moet hij proberen het diploma voor de kettingzaag te halen. Tom heeft daar veel zin in: „Met de kettingzaag vind ik heel mooi, maar dat is ook wel moeilijk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu