Meppeler toren staat in de steigers. Het krijgt een kleine opfrisbeurt

De Meppeler toren staat in de steigers. Foto: Frens Jansen

De Grote Kerk in Meppel staat gedeeltelijk in de steigers. De Meppeler toren wordt namelijk voorzien een nieuw verflaagje.

Iedere zeven jaar wordt de buitenkant van de Meppeler toren opnieuw geschilderd. Dat is nu het geval. Het schilderwerk wordt aangepakt en ook de muren van de toren worden geïnspecteerd.

De steigers blijven de komende weken nog wel staan op het Kerkplein. Halverwege juni moet het werk af zijn.

De totale kosten van de werkzaamheden bedragen 65.000 euro.

Monument

De Meppeler toren is, net zoals de Grote Kerk, een Rijksmonument. De kerk is in 1422 gebouwd. De toren stamt eveneens uit de vijftiende eeuw, maar het exacte bouwjaar is onbekend. Vermoedelijk is die tegelijk met de kerk gebouwd.

In 1864 werd de toren voor het symbolische bedrag van 1 gulden verkocht aan de gemeente. De Meppeler toren is 45 meter hoog.

Meppeler Muggen

De bijnaam voor de inwoners van Meppel, is te danken aan de Meppeler toren. Het verhaal gaat dat lang geleden inwoners op een zwoele zomeravond de toren in brand zouden hebben zien staan. Toen de brandweer was uitgerukt en aanwezig was, bleek er een grote zwerm muggen om de toren te vliegen. Sindsdien heten inwoners van Meppel ook wel Meppeler Muggen. Overigens is het niet bekend of dit verhaal waar gebeurd is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu