Meppel als het Hilversum van het Noorden? Als het aan deze ondernemers uit Meppel ligt wel. Een professionele opnameplek (Typhoon trapt af in Studio2)

Wordt Meppel straks het Hilversum van Noord-Nederland? Als het aan de vier Meppeler ondernemers Gino Spijkerman, Wouter Taal, Dimitri Nashid Kali en Hillard Worst ligt wel. Samen stampten ze in enkele weken tijd de professionele tv-opnamestudio Studio2 uit de grond. Typhoon, Paul de Munnik en Alain Clark waren er deze zondag te horen in een opname van Typhoon’s Akoestische Wintertuin.

Typhoon trad op in Studio2.

Typhoon trad op in Studio2. Foto: Ben Houdijk

Het coronavirus raakt ondernemend Nederland keihard. Directeur Gino Spijkerman van InterStage kan er helaas maar al te goed over meepraten. Zijn miljoenenbedrijf staat internationaal bekend als dé podiumbouwer voor tv-producties als The Voice of Holland en evenementen, variërend van festivals als Concert at SEA, de grote shows van de Duitse Helene Fischer tot aan het Eurovisie Songfestival.

Het kreeg dit coronajaar te maken met een omzetverlies van zo’n negentig procent. Voor Wouter Taal, bekend van Time Star Media, en Dimitri Nashid Kali van SEM Productions, liep het anders. Met het bedrijf Time to Speak boekten zij de afgelopen maanden grote successen als facilitator van online en hybride events.

 

Creatieve geesten

Enkele weken geleden raakten de ondernemers onder genot van een goed glas wijn met elkaar aan de praat. „En zet een aantal creatieve geesten, onder wie ook Vincent van Leth, bij elkaar en dan ontstaan ineens de wildste en mooiste ideeën”, zo lacht Gino Spijkerman. Al snel werd duidelijk dat het in Meppel en omgeving ontbrak aan een goede professionele tv-opnamestudio.

Voor opnames voor Time to Speak moest al snel een halve schouwburg omgebouwd worden of uitgeweken worden naar de dichtstbijzijnde studio ergens op de Veluwe. Veel te arbeidsintensief en tijdrovend en dat terwijl de agenda van Time to Speak steeds voller liep.

„Toen ontstond het idee om hier in de loods van InterStage met onze materialen een ruimte te bouwen om opnamen te maken. Tja, en dan komt van het een het ander”, zo zegt Spijkerman die vervolgt: „Niet veel later waren er niet alleen plannen voor een professionele tv-opnamestudio met een oppervlakte van ruim 100 vierkante meter, ook was er nagedacht over een regieruimte, kleedkamer, visagieruimte, vergader- en werkplekken en een heuse foyer. En alles volledig coronaproof.”

Studio2

En wie zich nu in de eerder met steigerpijpen en podiumonderdelen gevulde loods aan de Ketelskamp begeeft, weet niet wat hij of zij ziet. In slechts een paar weken tijd is Studio2 gecreëerd. Een plaats waar op uiterst professionele wijze een talkshow, congres, webinar of vergadering opgenomen kan worden. De moderne studio beschikt over zowel vaststaande als bediende camera’s en verrijdbaar meubilair, waardoor verschillende decoropstellingen mogelijk zijn.

Denk hierbij aan een strakke televisie-uitzending met autocue, een hippe talkshow met band of een vermakelijke pubquiz met greenscreen-effecten. „Innoveren is ontzettend belangrijk”, zo zegt Time te Speak-CEO Wouter Taal. „Online en hybride events bieden een perfecte uitkomstwanneer het fysiek samenbrengen van mensen niet meer wenselijk of haalbaar is. Ook na corona zijn deze events niet meer weg te denken; steeds meer organisaties ontdekken de voordelen.”

Huiselijke sfeer

Wie de drempel over stapt bij Studio2, belandt in een oase van licht, rust en warmte. De sfeervolle entree met loungehoek zorgt voor een huiselijke sfeer. „Het is echt prachtig geworden. Wij kunnen ons hier echt meten met het hoogste niveau”, zo zeggen Taal en Spijkerman die voor dit grootschalige project met InterStage en Time to Speak samenwerken met ontwerpstudio TWOFIFTYK en het Meppeler Grand Café De Wheem.

Ondertussen is de periode van het ‘proefdraaien’ achter de rug en stromen de eerste boekingen binnen. Zo werd zondag live vanuit Studio2 op het Meppeler industrieterrein Noord 2 Typhoon’s Akoestische Wintertuin met optredens van Typhoon, Paul de Munnik en Alain Clark opgenomen en via een live-stream via internet uitgezonden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu