Schouwburg Ogterop in Meppel moet méér worden dan theater en lonkt naar Muziekcoöperatie voor samenwerking

Gaat schouwburg Ogterop in Meppel de Muziekcoöperatie onderbrengen? De combinatie van Ogterop en Muziekcoöperatie wordt vaak ter sprake gebracht als gaat om een bredere culturele invulling van de schouwburg. Henk ten Hulscher, wethouder cultuur, ziet het sowieso wel zitten om meer activiteiten en instanties onder te brengen in schouwburg Ogterop.

Schouwburg Ogterop.

Schouwburg Ogterop. Foto: Daan Prest

De gemeente laat onderzoek uitvoeren naar een bredere culturele functie voor Ogterop. „Dit is een kans”, zegt Henk ten Hulscher over de noodzakelijke renovatie van schouwburg Ogterop die eraan zit te komen. „Een sociaalculturele kans”, verduidelijkt hij. Dorien van de Laak, interim-directeur van de schouwburg, zegt hetzelfde. „Dit kan zorgen voor extra exploitatie van de zalen.”

Eén organisatie wordt volop genoemd om in schouwburg Ogterop te trekken: de Muziekcoöperatie. „Ik kan me indenken dat het een hele goede match is”, zegt Xander Topma, fractievoorzitter van de SP. Dan vindt hij wel dat er goed gekeken moet worden naar de plannen en de inrichting van de schouwburg. „Het maakt nogal uit of je een popzaal wilt hebben in Ogterop, of dat je alles in de theaterzaal wilt organiseren. Dat zijn verschillende uitgangspunten, die ook verschillende effecten hebben. Zowel qua kosten als hoe je de verbouwing gaat doen.”

Verbinden

Wouter van der Burg, voorzitter van de Muziekcoöperatie, ziet het wel zitten. „We staan daar positief tegenover. Zeer positief zelfs.” Maar hij stelt wel een voorwaarde. „Mits het met een visie gebeurd.” Hij wil niet dat de Muziekcoöperatie zomaar integreert bij Ogterop, om de schouwburg zo een bredere functie te geven. „We moeten niet in een standaard zaaltje komen te zitten, waar je 5 concerten in een jaar geeft, en daarna is het klaar. Met elkaar moeten we kijken hoe we de theaterwereld en de popcultuurwereld samen kunnen verbinden.”

„De meest ideale situatie zou voor ons een plek zijn waar we onze cultuur kunnen uitdragen.” Waar die plek dan is, dat maakt voor Van der Burg nog niet zo veel uit. Wel zijn er al verkennende gesprekken gevoerd over mogelijk gebruik van Ogterop. Volgens Van der Burg staat de interim-directie daar ‘positief tegenover’.

Wethouder Henk ten Hulscher waarschuwt wel dat het nog droomdenken is als de Muziekcoöperatie haar programmering in de grote zaal kan doen. „De realiteit is wel dat het veel geld kost.”

Nu lijkt de hele noodzakelijke renovatie voor de schouwburg sowieso al veel geld te gaan kosten. Geschat wordt dat de kosten tussen de 15 en 20 miljoen euro komen te liggen. Ook hier voert de gemeente nu een onderzoek naar uit - naar de mogelijkheden om dit geld bij elkaar te brengen. Voor de Muziekcoöperatie is het in ieder geval onmogelijk om daar aan bij te dragen. „Onze stichting is niet draagkrachtig genoeg”, erkent Van der Burg. „Alles gebruiken we voor de concerten. Niets gaat naar stenen.”

Al geruime tijd een wens

Het is al langere tijd de wens van de gemeente dat Ogterop voor meer gebruikt gaat worden dan alleen voor voorstellingen. Commerciële verhuur. Maar daar is niet al te veel ruimte en tijd voor in de schouwburg. Ogterop kent momenteel twee vergaderzalen. Eentje daarvan wordt echter gebruikt als kleedkamer voor de Engelenbak, omdat deze kleine zaal geen eigen kleedkamer heeft voor artiesten. Deze zaal is dus niet te verhuren. En dan is er nog het probleem van de luchtbehandeling in de vergaderruimtes. Die is onvoldoende.

Toch is Ogterop vorig jaar meer gebruikt voor zakelijke verhuringen. Waar de schouwburg de afgelopen jaren ongeveer 120 keer per jaar werd gebruikt voor commerciële verhuur, was dit vorig jaar 148 keer.

De gemeente wil meer. Het ziet de grote zaal als prachtlocatie om ook grote congressen of de presentatie van jaarverslagen van grote bedrijven te houden. „Een zaal voor een congres heb je snel gevonden, maar er zijn maar weinig zo bijzonder als de grote zaal van Ogterop”, zei de wethouder vorig jaar al.

Ogterop wordt ook voor meer evenementen gebruikt dan alleen vergaderingen. Er worden workshops gegeven, het is het onderkomen van het Filmhuis, het was vorig jaar mede-organisator van Het Stadsgesprek en er vonden 8 schoolvoorstellingen plaats. „Wat zou het mooi zijn als elke groep 8-musical in Ogterop komt”, spreekt Ten Hulscher zijn hoop uit. Kindcentrum Het Kompas heeft daar al gehoor aan gegeven. Leerlingen van de groepen 8 van Het Kompas gaven op 1 juli, toen Ogterop weer voor het eerst sinds de coronacrisis openging, hun eindmusical.

Toch zijn er in 2019 aanzienlijk minder activiteiten in Ogterop gehouden dan in 2018. In totaal waren er vorig jaar 399 activiteiten, tegenover 478 in 2018. Daar is een simpele verklaring voor: Puppet International. Het poppenfestival wordt eenmaal in de twee jaar gehouden. Dat festival alleen al zorgde in 2018 voor 82 activiteiten.

Meer inzet

Waar Ogterop nu tegen aanloopt is dat er maar één activiteit tegelijk gehouden kan worden. De grote zaal en de Engelenbak zijn als het ware met elkaar verbonden. Als er in de ene zaal een evenenement gehouden wordt, is dat in de andere te horen. De looproute naar de Engelenbak en het balkon van de grote zaal zijn daarnaast hetzelfde. Dit kan ook tot overlast leiden. En er is geen speciale foyer voor evenementen. Hiervoor moet de foyer gebruikt worden, die ook voor de grote zaal of het balkon en de Engelenbak bedoeld is.

De verplaatsing van de Engelenbak levert nog wat extra’s op: daglicht. „Daardoor kan je die ruimte ook gebruiken voor meerdere activiteiten”, zegt Dorien van de Laak, interim-directeur van Ogterop. „En met de verplaatsing kunnen we ook voorstellingen parallel programmeren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu