Nieuw ziekenhuis in Meppel krijgt vorm. ‘Een van de meest vooruitstrevende ziekenhuizen in Nederland’

Wie langs het nieuwe ziekenhuis in Meppel rijdt, moet het zijn opgevallen dat de bouw ervan ogenschijnlijk snel verloopt. Navraag leert dat de bouw precies op schema zit. Het hoogste punt is inmiddels bereikt, over ongeveer een jaar moet de oplevering plaatsvinden.

Voortgang bouw nieuwe Isala-ziekenhuis in Meppel.

Voortgang bouw nieuwe Isala-ziekenhuis in Meppel. Foto: Martijn Bijzitter

Het casco - de romp van het gebouw - is inmiddels klaar. „We zijn nu bezig met de gevelafwerking”, vertelt Jeroen Gietema namens consortium TDE (Trebbe, Dura Vermeer en Engie).

„We willen het gebouw voor het einde van het jaar wind- en waterdicht hebben. We zijn ondertussen volop begonnen met de binnenwerkzaamheden. Volgend jaar rond deze tijd moet het ziekenhuis worden opgeleverd. Daarna moet in een paar maanden de inrichting worden verzorgd. De ingebruikname zal ergens in de loop van 2022 plaatsvinden.” De bouw heeft, ondanks het coronavirus, geen vertraging opgelopen.

Dat heeft twee redenen, geeft Gietema aan. „In tegenstelling tot andere sectoren hebben wij als bouwnijverheid altijd door kunnen gaan. De werkzaamheden zijn door de overheid niet aan banden gelegd. Anderzijds heeft het virus niet geleid tot grote uitval van capaciteit. Daar waren we wel beducht voor. Want wat als een fabriek dicht gaat en er geen transportenmogelijkheden zijn? Dat is allemaal meegevallen.”

Andere spelregels

Het nieuwe Isala-ziekenhuis in Meppel, gelegen tegenover het huidige ziekenhuis, wordt het eerste gasloze, elektrische ziekenhuis van het land .

De bouw van het nieuwe duurzame gebouw vraagt een meer complexere aanpak dan voorheen. Er worden nieuwe technieken gebruikt, zoals warmtepomptechnieken en zonnecellen. Een obstakel vormt dat allemaal niet voor de bouw. Gietema: „Het is voor ons geen rocket science . We zijn vertrouwd met de technieken en methodes. Vergelijk het met een benzineauto en een elektrische auto. Er gelden andere spelregels. Daar zijn we aan gewend.”

‘Zorg gaat door tijdens verhuizing’

Voor opdrachtgever Isala wordt het een verhuizing vanjewelste. Diverse werkgroepen zijn daarom in het leven geroepen. „We brengen alle processen in kaart, om straks alles zo soepel mogelijk te laten verlopen”, vertelt woordvoerder Louise Kerkdijk namens Isala.

„Het nieuwe ziekenhuis wordt kleiner, dus we kijken hoe we zo efficiënt mogelijk in het pand kunnen gaan werken met elkaar. Dat is een hele grote klus, die bestaat uit veel verschillende elementen.” Kerkdijk doelt daarmee op verhuizing van mensen, apparatuur en bijvoorbeeld operatiekamers. Ze geeft aan dat de zorg tijdens de verhuizing niet stil komt te liggen en dat geplande zorg eventueel tijdelijk in Zwolle kan plaatsvinden.

Ondanks dat het ziekenhuis kleiner van stuk wordt, blijft er sprake van een volwaardig ziekenhuis. „Mensen denken weleens dat het een soort poli wordt.” Daar is dus geen sprake van. „Alles wat we nu bieden, doen we straks ook, alleen kleinschaliger. Onze rol in de regio blijven we borgen.”

Toekomst

Wat er met het huidige ziekenhuis gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Daarover zijn gesprekken gaande tussen Isala, Noorderboog en de gemeente Meppel. Er wordt nagedacht over een alternatieve invulling en een eventuele herontwikkeling van het terrein. „Maar nu is de bestemming nog niet bekend. Alle opties staan open”, aldus Kerkdijk.

Consortium TDE ziet de bouw van het hypermoderne ziekenhuis als een paradepaardje. „Dit is een van de meest vooruitstrevende ziekenhuizen in Nederland, die zo’n beetje in onze achtertuin ligt”, aldus Gietema. „We waren erop gebrand om dit ziekenhuis te bouwen en 25 jaar in onderhoud te nemen,”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu