OM: tbs en celstraf voor 'seriestalker uit IJhorst'

De rechtbank doet op 10 november uitspraak. Foto: NDC Mediagroep.nl

Tegen een 56-jarige man uit IJhorst is dinsdag in de rechtbank in Zwolle 8 maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist. Ook na twee eerdere veroordelingen voor stalking blijft de man verschillende personen met mails en telefoontjes belagen.

,,Laat het los’‘, zei de officier van justitie in september 2017 tegen Albert P. over de aanleiding van een aanhoudende stroom mails van hem gericht aan personen die zich belaagd voelden. De officier zei dat in de tweede strafzaak tegen P. Toen en ook een jaar ervoor werd hij veroordeeld voor stalking. P. volgde dat advies zeer zeker niet op, want in 2018 en ook na zijn aanhouding in de loop van 2019 bleef bij stug doormailen.

Uitkoopsom

De voormalig werknemer van een transportbedrijf in IJhorst meent sinds zijn opstappen daar in 2016 een uitkoopsom tegoed te hebben. Ook hekelt hij zijn broer die er een grote klus deed. Zijn broer was ‘lid van een criminele organisatie’, zo liet P. onder meer aan de gemeente Staphorst en aan een journalist van de Telegraaf weten. ,,Meneer vergeleek zijn broer met Cor van Hout en met Holleeder. Hij deed er alles aan hem in een ongunstig daglicht te stellen’‘, zei de officier van justitie. In totaal deden vier personen aangifte van belaging.

Vasthoudend

P. doet niet schimmig over het sturen van de mails en het plegen van de telefoontjes. Hij ziet alleen niet in wat er mis mee is. Hij wil alleen niet dat ze elke keer de politie achter hem aan sturen. In september 2017 kreeg P. nog 120 dagen cel waarvan 117 dagen voorwaardelijk. Ondanks dat die 117 dagen hem boven het hoofd hingen, ging hij door met het sturen van de mails. De verwachting van deskundigen is dat hij dat ook blijft doen. Dat voorkomen kan alleen door tbs met dwangverpleging op te leggen, vindt de officier van justitie. Die tbs moet dan maximaal 4 jaar duren.

Vervelend

Vooral de hoeveelheid mails is vervelend, maar dreigend van aard zijn ze niet, benadrukte zijn advocaat Dick-Pieter Poppe. Hij denkt dat zijn cliënt geen gevaar is voor de samenleving. Het opleggen van tbs voor deze feiten noemt hij wel erg rigide.

Het vonnis volgt op 10 november.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu