Onthullen informatiebord vormt start Open Monumentendag in Meppel

Herman Jansen (links) en wethouder Jaap van de Haar onthullen het informatiebord dat siert aan de Grote Kerk. Foto: Wim Goedhart

Wethouder Jaap van der Haar en Herman Jansen van stichting Oud Meppel hebben vanmorgen op het Kerkplein een nieuw informatiebord onthuld. Dit vormt tevens de aftrap van Open Monumentendag in Meppel.

Het informatiebord hangt aan de Grote Kerk en verhaalt over de kerk en de Meppeler Toren. Het oude ANWB-bord wat er hing was aan vervanging toe: de tekst was onleesbaar en op een aantal punten historisch onjuist. Uit recent onderzoek blijkt dat Meppel ouder is dan gedacht. Al vóór 1400 stond er een kapel op de plaats van de huidige Grote Kerk.

Naast foto’s en informatie, staat er ook een QR-code op het bord. Wie dit scant, hoort het lied over de Meppeler toren.

De onthulling van het vernieuwde informatiebord, is ook de start van Open Monumentendag die op zaterdag 12 september plaatsvindt. Wethouder Jaap van der Haar vroeg namelijk aandacht voor bijzondere monumenten en historische overblijfselen in Meppel.

Fietstocht in plaats van wandelroute

De Open Monumentendag 2020 kan doorgaan in aangepaste vorm. De werkgroep van Oud Meppel heeft gekozen voor een andere opzet. In plaats van een looproute door de stad, gaan mensen op de fiets door het buitengebied van Meppel.

Er zijn er twee fietsroutes. Ze zijn vormgegeven in een boekje met veel wetenswaardigheden. Er is een ‘rondje Meppel’ van 13 kilometer en één van ongeveer 17 kilometer. De route van 13 kilometer gaat in noordelijke richting langs onder andere Villa Kalkoven. De andere route gaat naar de zuidoostkant, richting Havixhorst en Lokkerij. Op zaterdag 12 september kunnen deelnemers vanaf 11.00 tot 17.00 uur gratis een boekje ophalen bij Oud Meppel aan de Sluisgracht 21-22, bij boekhandel Riemer-Barth en in de Grote of Mariakerk.

Het is mogelijk om de dag speciaal af te sluiten. Van 16.00 tot 17.00 wordt een orgelconcert gegeven in de Grote Kerk door oud-organist van de Grote Kerk Mannes Hofsink en de huidige nieuwe cantor-organist Johan Smit. Voor de deelnemers aan de Monumentendag is de toegang tot het concert gratis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu