Ooievaar leert het niet: ook teruggekeerd op snelweg

De ooievaars zijn opnieuw gespot boven de A32 bij Meppel. Foto: Martijn Bijzitter

Genesteld boven het spoor, weggejaagd door ProRail, opnieuw een nest gebouwd op de bovenleiding en wederom verjaagd door ProRail. Toen iets verderop een nest gemaakt op een portaal boven de A32, weggejaagd en nu zitten ze er alweer. Het is het verhaal van een ooievaarspaar in Meppel.
Lees meer over
Meppel

„Een inspectieteam heeft een nest in aanbouw geconstateerd”, vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. „Daar lagen toen nog geen eieren in.” Het nest en de ooievaars kunnen een gevaar vormen voor het verkeer. „Er zijn vallende takken, maar het kan ook voor een visuele afleiding zorgen.”

Vrijdag werd daarom het nest weggehaald en om te voorkomen dat het paar daar opnieuw een nest gaat maken is er een speciale constructie op het portaal gezet. Het heeft niet mogen baten. Zaterdag is het ooievaarspaar opnieuw op de plek gespot. „We blijven de komende tijd monitoren of de ooievaar daar actief blijft en of die eieren gaat leggen. We hebben geconstateerd dat de verkeersveiligheid in geding komt.”

Ironisch is echter dat iets verderop, bij het ziekenhuis, ooievaarspalen staan. Zes. En daar zijn er nog wat van vrij. „Dat is de natuur. We hopen dat de ooievaar op natuurlijke wijze zich daar, of ergens anders, gaat vestigen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu