Pandriks Bake Off gaat flink uitbreiden: investering van 35 miljoen zorgt voor 35 arbeidsplaatsen

Pandriks Bake Off gaat uitbreiden in Meppel. Foto: Pandriks Bake Off

Pandriks Bake Off in Meppel heeft grootse plannen. De bakkerij wordt namelijk flink uitgebreid. Deze week zijn de werkzaamheden gestart, zodat eind 2020 een hypermoderne broodafbak lijn en een volledig geautomatiseerd vrieshuis staat.

De baklijn van Pandriks bestaat onder andere uit een voordeeginstallatie, deegkneders, deegopmaaklijn, rijskasten en een gerobotiseerd inpaksysteem.

‘Het allerbeste afbakbrood maken dat er in de markt te vinden is’. Met dat gedachtegoed werd bakkerij Pandriks in 2011opgericht. Pandriks beïnvloed de recepturen uit de 19de eeuw met de technieken van de 21ste eeuw. Het Meppeler bedrijf is al jaren een van de snelst groeiende bakkerijen van Europa. Het brood van Pandriks is te vinden bij zowel Nederlandse als internationale supermarktketens. Aangezien de toenemende vraag, is een verhoogde productiecapaciteit nodig. Een aantal maanden is Pandriks bezig geweest met het verkrijgen van de vergunningen, maar nu is het zover: de bouw is begonnen.

Ambitie

„Onze ambitie is om de allerbeste en meest duurzame bake-off bakker te zijn van Europa en we blijven ons voortdurend inzetten om daar invulling aan te geven”, zegt directeur Peter van den Berg. Sinds de start van Pandriks in 2011 is er ongeveer 100 miljoen geïnvesteerd in het bedrijf. De totale investering die eraan gaat gaat met de uitbreidingsplannen in Meppel bedraagt 35 miljoen euro en biedt ruimte aan ongeveer 35 arbeidsplaatsen.

Pandriks heeft in het Duitse Fulda ook een bakkerij onder de naam Bio Breadness . In deze bakkerij worden uitsluitend biologische bake-off producten geproduceerd. Ondanks de grote capaciteit van de bakkerijen in Meppel en Fulda heeft Pandriks besloten haar locatie in Meppel uit te uitgebreid. Peter van den Berg: „We bouwen ongeveer 13.000 vierkante meter productieruimte, waarin we naar verwachting de meest moderne en duurzaamste brood bak-off lijn van Europa en waarschijnlijk van de wereld gaan plaatsen. Om de interne logistiek te optimaliseren en daarmee de duurzaamheid te verhogen, bouwen we een volautomatisch vrieshuis met 12.000 palletplaatsen. En met het plaatsen van 14.000 zonnepanelen en een elektrische oven werken we volop aan de duurzaamheidsagenda.’’

Naast de brood bake-off lijn investeert Pandriks ook verder in zuurstofarme consumentenverpakkingen. Peter: „We zien dat er in dit segment grote vraag is naar kwalitatieve producten. Ook hier bieden wij biologische producten aan: onder ons eigen merk SlooOW en onder de eigen merken van de supermarktketens.”

Geheim

Het geheim van Pandriks brood zit hem in het lange proces en het gebruik van goede, natuurlijke ingrediënten. Peter van den Berg: „Ons concept is ontwikkeld vanuit de gedachte dat het weer net zo lekker moet zijn als vroeger. De totale bereidingstijd, van het maken van deeg totdat het brood uit de steenoven komt is bij ons 30 uur, terwijl dit proces bij andere bakkerijen vaak zo’n twee tot drie uur bij beslag neemt. Lekker brood heeft een mooie, open, luchtige en spekkige structuur en een dunne korst die lang krokant blijft. Dankzij ons unieke proces zijn e-nummers en andere kunstmatige toevoegingen overbodig.

Inmiddels is de vermelding van de totale omzet van Pandriks biologisch. Peter van den Berg: „Biologisch is voor ons belangrijk. Wij geloven dat consumenten meer en meer behoefte hebben aan gezonde, duurzame en kwalitatieve producten. We zullen dan ook nadruk blijven leggen op de groei van het biologisch assortiment. „

Uitbreiding Duitsland

Plannen voor een volgende uitbreiding in Fulda zijn al in de maak. Peter van den Berg: „Er staat een uitbreiding bij Bio Breadness op de planning. Op dit moment zijn we in gesprek met de lokale om te kijken hoe we onze uitbreidingsplannen daar vorm kunnen geven. „

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu