Patrick Koning wacht twaalfde seizoen als hoofdcoach Red Giants

Hoe het komend basketbalseizoen moet met high fives en aanverwante fysieke zaken, weet hij nog niet. Maar dat coach Patrick Koning blij is met de ‘gratis’ promotie van Red Giants naar de tweede divisie is duidelijk: „Ik verwacht technisch en tactisch basketbal in deze klasse. Veel leuker én leerzamer voor ons.”

Patrick Koning: „Alle jongens zijn er blij mee dat we hogerop gaan.”

Patrick Koning: „Alle jongens zijn er blij mee dat we hogerop gaan.” Foto: Daan Prest

De Meppelers beginnen volgende week weer met trainen. Buiten, noodgedwongen. De zalen zijn nog niet vrijgegeven, coronagewijs. En dus gaat Red Giants het pleintje op. Want getraind moet er worden. De ploeg gaat immers een klasse hoger spelen dan vorig seizoen, terwijl het toen middenmoter was in de eerste klasse.

Linkerheup

Voor Patrick Koning had de coronatoestand trouwens nog een heel klein voordeeltje. De laatste wedstrijden zou hij gemist hebben omdat hij een nieuwe linkerheup ging krijgen. Het stuk titanium zit erin, dat gaat goed, de pijn is weg. Nu is het trainen geblazen voor de Meppeler, want de spierkracht ter plekke is sterk teruggelopen.

Hij gaat zijn twaalfde seizoen in als hoofdcoach. De elfde was hem niet zo meegevallen. Meermaals liep zijn jonge team (met één veertiger erin: spelverdeler Melvyn Abel) vast tegen oudere, erg fysiek spelende tegenstanders. En dan die scheidsrechters. Het basketbalhart van de trainer - in 2016 nog amateurkampioen van Nederland - sloeg soms bijkans over van de beslissingen die hij moest gadeslaan.

Potentieel

Hij beet zijn tong af, meestal. Tegen Arnhem lukte dat niet en werd hij weggestuurd. Jammer, want Red Giants kon de koploper tot dan bijhouden en had best kunnen winnen.

Koning: „Arnhem was een ploeg die wél kon basketballen. En daar konden wij goed tegen spelen. Dan zag je het potentieel in onze ploeg.” Het was een van de redenen dat Red Giants met de jonge ploeg graag hogerop wilde. Dat is gelukt doordat er een plaats vrijkwam in de tweede divisie. Koning: „Naast het belabberde niveau van de meeste scheidsrechters was het spel afgelopen seizoen vaak heel fysiek, en op kleine velden. Dan gingen veel tegenstanders ook nog zone verdedigen. Daar kon mijn ploeg niet goed tegen, en ze leert er ook weinig van. We moeten tegenstanders hebben die komen om te basketballen. Alle jongens zijn er dan ook blij mee dat we hogerop gaan.”

Black Horns

Voorafgaand aan vorig seizoen was dat ook al min of meer de bedoeling. Het gaat gebeuren met grotendeels dezelfde groep. Alleen Frank Dost valt weg. Eén nieuwe naam valt te noteren, een bekende: Yarno Jager komt terug. Diens oude club Black Horns stopt ermee, na één seizoen. Koning: „Met Yarno heb ik vorig seizoen contact gehouden. Hij heeft mij destijds ook uitgelegd waarom hij bij Black Horns wilde ballen. De andere jongens die overstapten, hebben dat niet gedaan.” En daarom heeft Koning die niet teruggevraagd. „Ze moeten maar naar mij toe komen als ze terug willen bij heren 1 van Red Giants. Maar dan zal er eerst gepraat moeten worden. Ik heb nu een groep die goed staat, daar kom je niet zomaar tussen.”

Peter Dam

Vorig jaar had Red Giants vaak moeite met de center van de tegenpartij. Koning: „Ik kon er de vinger niet helemaal achter krijgen waaraan het lag. Daarvoor denk ik nu een oplossing te hebben gevonden. Peter Dam, center in de eredivisietijd van Red Giants, gaat namelijk centertraining geven bij ons. Ik kwam Peter tegen, hij woont weer in de buurt, en hij reageerde enthousiast op mijn vraag.”

In september zou de competitie weer van start moeten gaan. Hoe zal corona zijn schaduw werpen over high fives en andere fysieke gewoontes bij basketbal, op dat relatief kleine veld in de zaal? Koning: „Geen flauw idee nog eigenlijk. Het lijkt me ondoenlijk om dat alles ineens niet meer te doen. Je geeft gewoon een high five na een mooie score. Dat haal je er niet uit, denk ik.”

Ook over hoe het moet met het publiek is nog onzekerheid. „We hebben van de gemeente Meppel nog niets gehoord hierover. We weten alleen dat we pas 16 augustus de zaal in mogen. Daarom beginnen we buiten. Misschien dat we in de competitie weer over het centre court gaan spelen. Dan heeft het publiek meer ruimte om het veld.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu