Politie luidt de noodklok. Ouderen in Meppel wekelijks slachtoffer van bankmedewerkerfraude

De politie in Meppel luidt de noodklok: per week worden één á twee ouderen in de stad het slachtoffer van bankmedewerkerfraude. „Hier moet iets aan gedaan worden”, waarschuwt wijkagent Kevin Bodde. „Ze zoeken bewust de oudere mensen op, soms zelfs via overlijdensadvertenties.”

Bij bankmedewerkerfraude bellen oplichters mensen op en doen zich voor als bankmedewerkers, om hen zo geld afhandig te maken.

Bij bankmedewerkerfraude bellen oplichters mensen op en doen zich voor als bankmedewerkers, om hen zo geld afhandig te maken. Foto: Shutterstock

Lees meer over
Meppel

Of de Meppeler fraudecijfers hoger liggen dan het landelijk gemiddelde, weet Bodde niet. Dat het een groot probleem is in Meppel, weet hij wél. Meestal betreft het senioren die zelfstandig wonen. „Uit onze cijfers blijkt dat er wekelijks één á twee slachtoffers van bankmedewerkerfraude in Meppel zijn. Dat is wat we weten. Waarschijnlijk ligt het cijfer nóg hoger, want dit is zónder de mensen die geen aangifte doen omdat ze zich bijvoorbeeld schamen.”

Schaamte is wel het laatste wat je moet voelen, vindt Bodde. „Dit kan iedereen gebeuren. Iedereen denk: mij overkomt zoiets niet, maar deze criminele bendes werken zó professioneel en geraffineerd, dat ze niet van echte bankmedewerkers zijn te onderscheiden.”

Pensioentje