Poppenspeelster Elly Bakker uit Meppel presenteert haar eerste boek (waar ze ook coronaproof voorstelling van heeft gemaakt)

Poppenspeelster Elly Bakker presenteert maandag haar eerste prentenboek: ‘Satijntje’. Wie het boek koopt kan via een QR-code doorschakelen naar de website van Bakker om het verhaal van twee uur te beluisteren. Van het boek is ook een voorstelling van een half uur gemaakt. Coronaproof, benadrukt Bakker.

Elly Bakker met Satijntje, waar ze een boek en voorstelling van heeft gemaakt.

Elly Bakker met Satijntje, waar ze een boek en voorstelling van heeft gemaakt. Foto: Daan Prest

„Ik ben trots op het totaalplaatje; een boek, een voorstelling en een hoorspel”, vertelt Elly Bakker. Ze zegt niet te kunnen wachten totdat de eerst boeken van de band rollen. Door de coronacrisis kwamen alle voorstellingen van haar Productiehuis Valentijn half maart stil te liggen. Een hard gelag.

„Dan moet je iets verzinnen wat binnen je mogelijkheden ligt. Zonder corona was Satijntje er nooit geweest, had ik nooit een boek geschreven en had ik nooit een voorstelling gemaakt die coronaproof is. Dit is mijn eerste boek, maar ik denk zeker niet mijn laatste. Voor het luisterboek heb ik het hele verhaal moeten inspreken. Dat ging natuurlijk niet in één keer goed. Als ik dan stukken terug hoorde, dacht ik weleens: zo, ik moet wel heel veel inspiratie hebben gehad! Achteraf klopt het helemaal.”

Video

Vanwege de coronamaatregelen zijn er geen gasten bij de presentatie van het boek Satijntje , dat bij Boekhankel Riemer Barth te koop is. Een filmpje van de presentatie komt dinsdag online - het is te zien op de Facebookpagina van Valentijn Productiehuis voor poppentheater. Op de video is onder meer te zien hoe Bakker een stukje van de voorstelling speelt en ze de eerste exemplaren overhandigt aan haar „oudste fan en grootste particuliere sponsor”. Illustrator Pascale Snijders-Verheyden vertelt over de prenten die ze gemaakt heeft voor het boek.

„Natuurlijk was een live presentatie mooier geweest, maar we staan met de rug tegen de muur. Als de tijd anders was, hadden we er een happening van gemaakt met veel mensen en had ik boeken kunnen signeren. Nu signeer ik een boek, doe hem in een envelop en stuur hem op.”

Voorstelling voor in de klas

De voorstelling Satijntje is qua decor en duur geschikt om in coronatijd in klassen te spelen. „Scholen laten kinderen niet meer met honderd bij elkaar zitten. Met Satijntje kunnen we van klas naar klas hoppen. Ik denk dat we hier best uniek in zijn. Ik vrees dat deze situatie nog weleens tot volgend jaar oktober zou kunnen duren en scholen voorlopig niets gaan plannen waar je met veel leerlingen bij elkaar komt.”

Elly Bakker gaat Satijntje niet zelf spelen. „Het vak van theaterspeler is superzwaar. Het is topsport, want je geeft alles. Ik ben 62 en dan gaan de jaren tellen. Ik denk dat het weleens onderschat wordt wat er fysiek van een poppenspeler wordt gevraagd. Ik ben op zoek naar een jonge speelster voor Satijntje .”

Voor Elly Bakker en haar productiehuis blijft het een zware tijd. „Er stonden net weer twintig tot dertig speeldagen gepland. Alles is doorgeschoven of geannuleerd. Ja, ik maak me zeker zorgen, want ik denk dat het echt nog niet voorbij is. Ik denk weleens: want nu? Want ik sta niet ergens op de loonlijst. Maar corona heeft ook iets moois opgeleverd en dat is Satijntje . Daar ben ik enorm trots op!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu