RTV Meppel vraagt gemeente Meppel om 34.383 euro: 1 euro per inwoner

RTV Meppel heeft bij de gemeenteraad van Meppel gevraagd om een subsidie van 1 euro per inwoner. „We moeten steeds meer dingen doen, met hetzelfde geld”, zegt Mathilde Benak, lid van het algemeen bestuur van de lokale omroep.

RTV Meppel zit gevestigd aan de Kromme Elleboog.

RTV Meppel zit gevestigd aan de Kromme Elleboog. Foto: archief Daan Prest

Meppel telde op 1 januari dit jaar precies 34.383 inwoners. Daarmee komt de aanvraag van RTV Meppel dus op een gelijk bedrag. „Het bestuur maakt zich zorgen over de financiering van de lokale omroep voor 2022 en verder”, vertelt Benak tegen de gemeenteraad. Momenteel krijgt RTV Meppel vanuit een rijksbijdrage 65 cent per inwoner: zo’n 22.000 euro.

Die rekenmethode is afkomstig van 2002 en volgens Benak verouderd. „Dat is gebaseerd op alleen radio maken. Maar een lokaal mediabedrijf moet tegenwoordig veel meer doen: ook televisie, sociale media en internet bijvoorbeeld.” Ze schetst dat het heel lastig wordt voor RTV Meppel als de steun er niet komt van de gemeente.

Vrijwilligers

Dat is voor Jolida Voetlink, fractievoorzitter van de PvdA, toch iets te vrijblijvend. „Wat is lastig?”, vraagt ze af. „Je kan gaan reduceren op uitzendingen of kwaliteit.” Benak reageert dat allebei mogelijk is. Ze waarschuwt dat de omroep dan in zeer zwaar financieel weer terecht kan komen en er een ernstige bedreiging komt op het voortbestaan van de omroep.

RTV Meppel werkt volgens haar met „100 procent vrijwilligers”, maar die leggen zelf wel geld in. „Ik zit op een eigen laptop te werken en we kopen zelf apparatuur.” En daar houdt het niet mee op, want Benak noemt ook gas, water en stroom. „En andere voorzieningen, zoals zendapparatuur en onderhoud van apparatuur. Je moet ook met de tijd mee. Alles kost geld, alles wordt duurder. Maar we moeten met hetzelfde geld steeds meer taken uitvoeren.”

Eerdere steun

Van de gemeente Meppel heeft RTV Meppel al eens eerder extra subsidie gekregen. In 2018 besloot de gemeenteraad drie jaar lang 5000 euro extra over te maken aan de omroep. Daarnaast werd er eenmalig 5000 euro extra gegeven voor het maken van een politiek programma.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu