Rechtbank eist vier maanden cel tegen adviseur. 'Met hypotheekfraude werd drugspand betaald’

De hoofdverdachte komt donderdag aan bod. NDC Mediagroep

Een pand van 4 ton uit Nijensleek waar in 2015 een hennepkwekerij werd opgerold, was volgens het Openbaar Ministerie bekostigd middels hypotheekfraude. Tegen een financieel adviseur is dinsdag vier maanden cel geëist.

Dat bleek dinsdag uit de eerste dag van vier zittingsdagen in de rechtbank in Zwolle. In dit onderzoek, met de naam Koolmees, stonden dinsdag twee financieel adviseurs terecht. Ze zijn de eerste van zeven verdachten uit Ermelo, Meppel, Steenwijk en Duitsland die terecht staan voor grootschalige oplichting, vervalsing van stukken en drugsteelt.

Opvallend hypotheekdossier

De zaak kwam aan het rollen na meldingen uit de buurt in Giethoorn waar de hoofdverdachte in 2012 woonde. Hij zit in de drugs en wast geld wit, zo waren de vermoedens. In het onderzoek kwam een opvallend hypotheekdossier van een pand aan de Hoofdweg in Nijensleek, verstrekt door de ING, boven water. Deze was aangevraagd in 2012 door een 53-jarige man uit Ermelo, de hypotheekadviseur van de hoofdverdachte. Eerder vroeg hij een hypotheek voor hem aan bij ABN Amro maar die had twijfels over de werkgeversverklaring. De man had volgens die verklaring een dienstverband bij A&F Bestratingen, maar dat kon helemaal niet: hij was er zelf de grootaandeelhouder van. Toch deed de adviseur een nieuwe poging bij de ING en die verstrekte wel 410.000 euro.

De adviseur had volgens het OM moeten weten dat de verklaringen niet klopten. In de loonstrook zijn bedragen domweg gekopieerd uit de eerdere aanvraag. ,,Eerst verdiende hij volgens die strook 2900 euro voor 24 uur per week en drie maanden later is dat hetzelfde bedrag voor 40 uur per week’‘, zei een van de rechters. ,,Dat was me niet opgevallen’‘, zei de adviseur, die wel over het hoofd zag. In het aangekochte pand werd in 2015 een grote hennepkwekerij in een schuur achter de woning ontdekt.

Fraudezaken

De tweede verdachte die dinsdag terechtstond, een fiscalist, heeft een flink strafblad op gebied van fraudezaken. In maart 2012 werd hij in een rechtszaal in Zutphen aangehouden. Hij was daar om een ondernemer bij te staan, maar werd gezocht door zijn curator. In deze zaak was hij niets meer dan een doorgeefluik, zei zijn advocaat. Hij wist niet dat de bank werd opgelicht, zei hij zelf. Volgens het OM was hij echter een belangrijke schakel in de oplichting van ING. Gezien zijn strafblad, kwam de officier tot een eis van 4 maanden cel.

Tegen de adviseur uit Ermelo, met een blanco strafblad, eiste ze 200 uur werkstraf.

Hoofdverdachte

Donderdag staat de hoofdverdachte terecht, die kennelijk in het buitenland woont. Hij had mogelijk hennepkwekerijen in Nijensleek en in de kelder van zijn voormalige woning in Giethoorn. Ook wordt hij verdacht van de hypotheekfraude in Nijensleek en bij een monumentale boerderij in IJhorst en het witwassen van crimineel geld met de aankoop van onder meer een Audi A5, een Porsche Cayenne en een boot.

Het vonnis in alle zaken volgt op 28 december.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu