Restaurant Big Texas is weer open na coronabesmettingen. 'Deze ondernemer had dikke, vette pech'

Drie weken geleden sloot eigenaar Nader Sadeghianpour uit eigen beweging de deuren van zijn restaurant Ribhouse Big Texas nadat twee medewerkers besmet bleken met Covid-19. Zondag opende het steakhouse weer en het was alsof Wanneperveen met smart had gewacht op dit moment. „Gezellig druk. Dit gun ik deze ondernemer van harte”, zegt burgemeester Rob Bats, die samen met z’n vrouw ook een vorkje komt prikken.

Saeedeh serveert het eten, aan burgemeester Bats.

Saeedeh serveert het eten, aan burgemeester Bats. Foto: Martijn Bijzitter

Medewerkers hollen zich zondagavond de benen uit het lijf. Zwart mondkapje voor de snuit, dito handschoenen als extra bescherming. Bij binnenkomst krijgt eenieder een kwak ontsmettingsmiddel in de handpalm. Hier zwaait een ondernemer de scepter die Covid-19 geen schijn van kans wil geven. „Maar dat deden we voor de besmettingen ook al. Toen droeg iedereen ook mondkapjes”, zegt eigenaar Sadeghianpour.

Hij is tussen de bedrijven even aangeschoven om de heropening van zijn restaurant te voorzien van tekst en uitleg. Zinnenprikkelende geuren uit de keuken. Het is spitsuur in het steakhouse. Het restaurant, waar de tafeltjes op geruime afstand van elkaar staan, zit bijkans vol. En ook de afhaal loopt als een tierelier. Sadeghianpour ziet het tevreden aan. „We zijn ontzettend blij dat we weer open kunnen”, vertelt hij.

‘Tot rust komen’

Terug naar begin juli. In Wanneperveen steekt het vermaledijde coronavirus ineens de kop op. Er zijn diverse besmettingen in het dorp, waaronder bij twee medewerkers in restaurant Big Texas, onder wie bij zijn vrouw Saeedeh. De media duiken gretig op het verhaal en Sadeghianpour krijgt het gevoel dat zijn restaurant de schuld in de schoenen krijgt geschoven van de gevallen van Covid-19 in Wanneperveen. „Hart van Nederland kwam hier, het AD. Overal waren besmettingen, maar het was net alsof alleen mijn restaurant in het nieuws kwam.”

Uit eigen beweging sluit Sadeghianpour de deuren. „We moesten eerst maar eens tot rust komen. Maar we hoefden niet te sluiten”, benadrukt hij. Dat bevestigt ook burgemeester Rob Bats, die binnen in het etablissement achter een glas witte wijn zit. Hij is zondagavond samen met vrouw Andra aangeschoven, natuurlijk om lekker een hapje te eten, maar ook om de ondernemer een hart onder de riem te steken. „Deze ondernemer had gewoon dikke, vette pech. Hier waren twee besmettingen, maar de rest van de gevallen in Wanneperveen hadden niets met het restaurant te maken. Van een uitbraak in Big Texas is nooit sprake geweest”, vertelt Bats.

„Ze zijn er gelukkig snel bij geweest. Zijn vrouw hebben ze geïsoleerd, het restaurant hoefde eigenlijk niet dicht. Maar toch wilde hij tijdelijk sluiten. Een beslissing waar ik veel respect voor heb”, legt Bats uit.

Gezond en wel

De klachten bij Saeedeh zijn ondertussen allang verleden tijd, vertelt Sadeghianpour. „Ze heeft bijna geen last gehad, op een beetje hoesten na. Gelukkig maar.” Ook medewerker Daniël Mulder (15), degene die Covid-19 als eerste bij zich droeg in Big Texas, is weer kerngezond. „Ik heb ook vrijwel geen last gehad. Eén keer heb ik een beetje hoofdpijn gehad”, zegt de jonge medewerker. „Maar schrikken was het wel. En ik voelde me knap lullig dat ik uiteindelijk Saeedeh heb besmet.” Mulder was in zijn geval weer besmet door zijn vader. „Hoe hij het heeft gekregen is niet bekend.”

Hoe dan ook: restaurant Big Texas draait zondagavond als nooit tevoren. Diverse Venigers wippen even langs om te informeren hoe de zaken ervoor staan. Sadeghianpour is blij dat hij weer in de keuken kan staan. „Drie weken dicht is wel heel lang.” Ook burgemeester Rob Bats is opgetogen dat de ondernemer zijn deuren weer heeft geopend. „Het wordt nog mooi weer, de bouwvak duurt nog even; dat komt allemaal wel goed hier.” Dan komt Saeedeh uit de keuken gebeend met twee borden eten. Voor de burgemeester een vistrio. Bats grijnst. „We hebben een jaar in Wanneperveen gewoond. Ik weet wat ze hier kunnen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu