Rugbyer Koen Bloemen kent bijzonder jaar met club en Oranje

Hij was in juni nog even te bewonderen in Havelte, toen hij met zijn maten meetrainde bij zijn oude rugbyclub The Big Stones. Inmiddels is hij terug in Bourg en Bresse. Rugbyer Koen Bloemen (22) uit Meppel maakt zich daar op voor het nieuw seizoen met zijn Franse club. Ondertussen won hij met het Nederlands team de Rugby Europe Trophy. „Dat is nog nooit voorgekomen.”

Rugbyer Koen Bloemen.

Rugbyer Koen Bloemen. Foto: Frens Jansen

„Op 14 maart waren we met het Nederlands team op Schiphol. We stonden op het punt om naar Zwitserland te gaan om daar te spelen. In een poule met verder nog Duitsland, Polen, Litouwen en Oekraïne hadden we alles gewonnen. We stonden er dus goed voor, maar kregen vlak voor vertrek te horen dat we niet hoefden af te reizen vanwege corona. In die poule hadden we eerder al Duitsland, dat gedegradeerd was uit Rugby Europe Championship, in Duitsland met 7-37 verslagen.”

„We zijn toen samen gaan eten en daarna ben ik teruggevlogen naar Frankrijk. Later werd besloten om de wedstrijd in een gelijkspel te laten eindigen. Dat betekent dat we kampioen zijn van Rugby Europe Trophy. Dat is Nederland nog nooit gebeurd. Het houdt ook in dat we met Oranje gaan strijden om promotie in een uitwedstrijd tegen de nummer laatst van de Championship. Het is nog niet zeker waar en wanneer die wedstrijd wordt gespeeld, want België, Rusland of Roemenië kunnen nog laatste worden. Maar dat maakt ons niet uit. We zijn er helemaal klaar voor. Kom maar op. Vorig jaar ben ik bij het Nederlands team gekomen en maakte ik mijn debuut uit tegen Litouwen. Zane Gardiner is de bondscoach. Hij komt uit Nieuw-Zeeland en was ook mijn coach bij de Onder 20. Hij heeft mij er meteen bijgehaald en mij veel vertrouwen gegeven. In Oranje heb ik een goed seizoen gedraaid, veel gespeeld en ik mag mij nu wel volwaardig international noemen.”

Frankrijk

Als tweede lijnspeler van 2.03 meter, kende Bloemen ook een bijzonder jaar in Frankrijk, bij zijn club USBPA (Union Sportive Bressane Pays de l’Ain) Rugby. De ploeg was actief in de Fénéral 1 en stond op de drempel van promotie naar het een na hoogste niveau, de Prod 2. Daarboven zit alleen nog de zogenaamde top veertien. „Door corona werd besloten om geen teams te laten promoveren of degraderen. Voor ons wat dat verre van ideaal, omdat we bijna alle wedstrijden dik hadden gewonnen. In onze competitie had je maar een paar kwalitatief goede tegenstanders en uiteindelijk hebben we maar twee uitduels verloren. De rugbybond besloot dat er tussen de Prod 2 en de Fénéral klassen, een nieuw niveau komt: Nationál. Daar komen wij ook in.”

„Ik heb afgelopen seizoen een handjevol wedstrijden gespeeld. Daar was ik als nieuweling best blij mee. Ik heb zo veel ervaring opgedaan en het lukte mij om mee te draaien. Het is hier heel professioneel en we trainen iedere dag. Op 14 augustus spelen we onze eerste oefenwedstrijd en op 5 september begint de competitie weer. We spelen komend seizoen meer wedstrijden tegen sterkere tegenstanders. Zelf hoop ik nog meer aan spelen toe te komen en als team gaan we vol voor promotie.”

Lichaam en geest

Rugby lijkt in alles op één te staan voor de Meppeler. Maar er is ook nog zoiets als school. „Ik doe vwo in Amersfoort in deelvakken en moest eind juli nog een mondeling examen doen. Dat kon niet op afstand, dus ik stapte dinsdag in het vliegtuig, woensdag was ik op school en donderdag vloog ik weer terug. Niet echt ideaal, maar je moet natuurlijk wel een diploma hebben. Ik ben begonnen op de mavo en als ik komend jaar ook nog de andere vwo-vakken haal, dan kan ik daarna naar de universiteit. Die combinatie vind ik belangrijk: met rugby train ik mijn lichaam, met mijn schoolopleiding mijn hersens.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu