Saab Specials maakt al 25 jaar verkoopfoto's in het Wilhelminapark, maar het mag niet. Gemeente krijgt klachten en gaat handhaven

Al 25 jaar maakt Wim Timmer van Saab Specials verkoopfoto’s in het Wilhelminapark. Ook dochter Cassandra werkt daar actief aan mee. Maar als het aan de gemeente Meppel ligt is dat verleden tijd. Bijzondere modellen, zeldzame oldtimertjes en collectorsitems zijn niet meer welkom langs de statige vijver, omringd met kleurrijke bomen.

Wim Timmer (met dochter Cassandra) van Saab Specials mag van de gemeente geen verkoopfoto's meer maken op het gras in het Wilhelminapark.

Wim Timmer (met dochter Cassandra) van Saab Specials mag van de gemeente geen verkoopfoto's meer maken op het gras in het Wilhelminapark. Foto: Robert Jansema

„Wat een onzin. Dit doen we al 25 jaar. Goede reclame voor Meppel, we verkopen zeldzame Saabs over de hele wereld en gebruiken het Wilhelminapark al 25 jaar als decor voor die foto’s. Het is als het ware ons visitekaartje geworden”, legt Wim uit.

Afgelopen zomer werd de Saabspecialist voor het eerst geconfronteerd met een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) van de gemeente. „Er zijn klachten binnengekomen en vast staat dat dit niet mag. Daarop zijn wij gaan handhaven. We hebben het bedrijf in eerste instantie netjes aangesproken en het leek een tijdje goed te gaan. Maar even later verschenen de auto’s weer op het gazon, dat is niet de bedoeling”, merkt een woordvoerder van de gemeente op.

2000 auto’s in park gezet

Wim keek naar eigen zeggen vreemd op toen de boa hem benaderde. „We doen dit al zo lang. Al wel 2000 auto’s hebben in dit decor gestaan en we hebben bij wijze van spreken nog nooit een grasspriet kapot gemaakt. We rijden langzaam het gras op en binnen tien minuten zijn we weer weg. En dat maximaal twee keer per week. Misschien is er geklaagd over vissers die de hele dag met hun auto langs de vijver staan en worden wij daar nu de dupe van.”

„Als je nu kijkt naar die grote evenementen in de zomer die hier worden gehouden. Dat mag allemaal wel. Moet je maar eens kijken hoe het park er daarna bij ligt. Dan begrijp ik niet waarom wij hier niet welkom zijn”, vertelt Wim, sinds 2003 eigenaar van de onderneming aan de Oeverlandenweg, nabij Scania.

Een woordvoerder van de gemeente legt uit: „Als men een evenementenvergunning aanvraagt om iets in het park te organiseren kost dat geld. Met die opbrengsten kunnen we eventuele schade aan het grasveld herstellen.” Maar Timmer blijft bij zijn punt: „Ik maak geen schade en doe niemand kwaad.”

Vergunning aanvragen

Een boa wees dochter Cassandra recent op de mogelijkheden om toch foto’s te kunnen maken in het park. „Hij vertelde dat we hiervoor een vergunning aan konden vragen, maar dat we die waarschijnlijk toch niet zouden krijgen. Ook is hij hier op de zaak geweest om het ons nogmaals te vertellen”, aldus Cassandra, vaste fotograaf voor de specialist in Zweedse automobielen.

Een eerste boete ligt nog niet op de mat. „Afgelopen weekend hebben we hier nog mooie foto’s gemaakt. Maar mijn dochter maakt dan foto’s en een collega staat dan op wacht”, vertelt Wim glunderend. „Maar dat zal ook niet altijd werken. Nu staan we ook regelmatig verkoopfoto’s te maken op de asfaltweg in het park. Inmiddels ligt er een verzoek op het gemeentehuis voor een gesprek. Want we laten het hier niet bij zitten”, sluit Timmer af.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu