Scouts redden zich online: kamperen kan prima in de woonkamer

Actief bezig zijn, buiten zijn, samenwerken. Ze doen het zo graag bij Scouting Meppel. Maar op zaterdagmorgen lekker naar het scoutinggebouw aan de Blankensteinweg voor de leukste activiteiten op het terrein of in het bos, zit er ook voor deze club al enkele weken niet in. Maar ook hier blijkt een online oplossing voor.

Normaal gesproken is de scouting aanwezig bij de kranslegging voor de viering van de vrijheid van Meppel. Maar dit jaar niet.

Normaal gesproken is de scouting aanwezig bij de kranslegging voor de viering van de vrijheid van Meppel. Maar dit jaar niet. Foto: Daan Prest

Het digitale ontmoetingsprogramma Zoom heeft ook bij Scouting Meppel zijn intrede gedaan. „Vanaf het moment dat duidelijk was dat het lang ging duren, zijn we op zoek gegaan naar alternatieven”, vertelt teamleider van de scouts Sander Bijman. Onder de noemer #ikscoutthuis worden er online en via Whatsapp allerhande activiteiten aangeboden. „Dat loopt heel mooi. We zitten nu al bijna op dezelfde opkomst als in de normale tijd. Gelukkig maar, want ik denk dat deze situatie nog wel even gaat duren. En als we wel weer buiten activiteiten mogen organiseren, zullen we vast met allerlei dingen rekening moeten houden.”

Scouting@home

De land- en waterscouts en welpen zijn onder meer al vermaakt met een online quiz en het coronavirusspel, waarbij de leden allerlei opdrachten kregen om in huis uit te voeren. Met het uitvoeren van opdrachten kunnen de scouts nu ook een scouting@home-insigne verdienen. Onder meer het hijsen van de vlag en kampeertechnieken moeten daarvoor onder de knie worden gekregen. Welpen kunnen alles rustig terugkijken op een instructievideo. Er is een basisinsigne en een verdiepingsinsigne te verdienen. De leden wordt de opdrachten op hun eigen niveau aangeboden.

„Zeker nu het zulk mooi weer is, is het jammer dat we niet naar buiten kunnen. Dat willen we juist zo graag, maar het is nu eenmaal zo”, zegt de 19-jarige Bijman, die al vanaf zijn zevende lid is van de scouting. „Gelukkig kan kamperen ook prima in de woonkamer of in de tuin. Dus we laten de leden thuis hun tent opslaan.”

Kamp

Scouting Meppel heeft vanwege de coronacrisis al twee kampen moeten afgelasten. Zo langzamerhand dreigt ook het zomerkamp in het gedrang te komen. Dinsdag zal blijken óf en zo ja hoe het kabinet de maatregelen gaat versoepelen. Met grote stappen zal dit in ieder geval niet gaan, zoveel is zeker.

„Verschillende groepen gaan ieder jaar in verschillende weken van de zomervakantie op kamp. Dat zijn de leukste kampen van allemaal. Het zou ontzettend jammer zijn als ook die niet door kunnen gaan.”

Normaal gesproken spelen de scouts een rol bij de kranslegging in het Wilhelminapark op 13 april, de Bevrijdingsdag van Meppel. Nu stonden burgemeester Richard Korteland en zijn partner Rosa van Veen er alleen voor. Bijman: „Het is heel gek om daar niet bij te zijn. We zijn nog aan ’t kijken of we op 4 en 5 mei wel iets kunnen betekenen.”

Voorlopig moeten de scouts zich online redden. „Omdat we zo gewend zijn om de dingen samen te doen, is het nu wel lastig als je het juist in je eentje moet doen. Maar dit is wel de manier om contact te houden en de leden betrokken te houden. En zoals wij ermee omgaan, blijken er toch nog best veel dingen te kunnen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu