Smithy's Palace in restaurantvorm slaat niet aan. Discotheek gaat voorlopig dicht: 'Voor die paar mensen, konden de lampen nog niet eens aan'

Opeens stonden er restauranttafeltjes op de dansvloer van Smithy’s Palace in Eesveen. Alles om te overleven in deze tijd. Maar het idee van dineren in de discotheek sloeg niet aan. Eigenaar Stefan Otten (46) sluit daarom voor onbepaalde tijd de deuren. „We zien wel wanneer we echt weer open kunnen gaan.”

Smithy’s Palace in betere tijden. In 2015 was het volle bak met dj Dave Roelvink. (© Archief Wilbert Bijzitter)

Smithy’s Palace in betere tijden. In 2015 was het volle bak met dj Dave Roelvink. (© Archief Wilbert Bijzitter)

Na de laatste persconferentie over de ontwikkelingen van het allesbepalende coronavirus wisten Otten en zijn partner Dewy de Hoop genoeg. De deuren van de discotheek zaten al vanaf maart op slot en de hoop op een heropening van het nachtleven verdween als sneeuw voor de zon. „We hebben geprobeerd om tijdelijk als restaurant verder te gaan”, zegt Otten. „Maar er komen te weinig mensen. We liggen vrij afgelegen, dus mensen komen niet zomaar even langs zoals in een winkelstraat. Voor de paar mensen die wel komen, kunnen de lampen nog niet eens aan.”

En dus neemt het ondernemerspaar de lastige beslissing om hun Smithy’s Palace op slot te doen. Niet voorgoed, wel zolang nodig is.

‘Nooit de bedoeling’

„Een restaurant beginnen was nooit de bedoeling toen we de tent overnamen”, blikt Otten terug op de koerswijziging. Toch was er aanvankelijk veel enthousiasme om de coronatijd te overbruggen als restaurant. Partner De Hoop kocht keukengerei, servies en bestek. Tafeltjes werden verdeeld over de dansvloer, een menukaart werd in allerijl bedacht.

Toch bleven de gasten weg. „We hebben er veel energie in gestoken. Maar het bleef vooral stil. Het terras ging nog wel, maar in het restaurant zat geen loop. Als je een goedlopend restaurant wil, heb je een aanlooptijd van zo’n twee jaar nodig”, zegt Otten.

‘Hadden we maar enig zicht’

Hij en zijn partner hadden zich 2020 heel anders voorgesteld. Toen ze de failliet verklaarde discotheek vorig najaar overnamen, wilden zij Smithy’s nieuw leven inblazen. De wilde avonden van weleer moesten terugkeren in Eesveen. Avonden dat de tent stampvol zat met soms wel 1700 feestvierders. Er werd flink geïnvesteerd om de discotheek weer smoel te geven en aanvankelijk leek het er ook op dat de discotheek herrees uit haar as.

Hoe lang Otten de deuren dicht houdt, is ongewis. „Alles valt of staat met een versoepeling van de maatregelen. Is dat begin volgend jaar, dan gaan we begin volgend jaar open. Als dat eind 2021 is, gaan we dan pas weer open. Hadden we daar maar enig zicht op”, verzucht hij. De creatieve oplossing verzachtte de pijn allerminst. „Sterker nog”, zegt Otten, „deze ommezwaai heeft meer gekost dan opgeleverd. Het heeft voor ons op deze manier geen zin.”

‘Niet fair’

Het ondernemerspaar durft het niet aan om andere paden te bewandelen, zegt Otten. „We willen het risico op een boete niet nemen. Het is goed dat er gehandhaafd wordt, maar ik vind het niet altijd fair dat een ondernemer een zware boete krijgt als een bezoeker zich misdraagt. Je houdt het toch niet in de hand als er drank in de man zit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu