Stichting Oud Indiëgangers Meppel wil perkje aanleggen in Wilhelminapark om veteranen te eren

De burgemeester en zijn vrouw legden op 4 mei een krans in het Rosarium. Foto: archief Daan Prest

Stichting Oud Indiëgangers Meppel heeft de gemeente verzocht in het Rosarium van het Wilhelminapark een perkje met witte anjers aan te leggen als eerbetoon aan de veteranen.

In een brief aan het college wijst voorzitter Richard Spraakman op de oproep van het Nationaal Comité Veteranen. Die roept Nederlandse gemeenten op hun veteranen te eren en te waarderen met een speciaal Witte Anjer-perkje dat bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag. Dit jaar werd deze dag op zaterdag 27 juni in afgeslankte vorm zonder defilé gehouden.

Ook Meppel kent een grote groep veteranen en kinderen van veteranen, de zogenaamde Anjerkinderen. De Stichting Oud Indiëgangers Meppel heeft onderzocht dat bijna 300 mannen zijn uitgezonden naar het voormalig Nederlands-Indië. Soldaten uit Meppel zijn voorheen als Unifil-militairen uitgezonden naar het grensgebied tussen Israël en Libanon.

Rosarium

„Als Stichting Oud Indiëgangers Meppel zouden wij het zeer waarderen als er ergens in Meppel ruimte gemaakt kan worden voor een Witte Anjer-perkje”, aldus voorzitter Spraakman. „Het hoeft niet groot te zijn, maar het is voor velen een erkenning en plek van waardering. Het prachtige Rosarium in het Wilhelminapark zou onze voorkeur hebben.”

Vele gemeenten hebben inmiddels dit initiatief in de praktijk gebracht, zoals de gemeente Amsterdam in het Vondelpark. De stichting hoopt dat de gemeente Meppel zich hierbij aansluit.

Stichting Joods Monument ondersteunt het verzoek om een perkje met witte anjers aan te leggen van harte. „Dit zou een plaats kunnen krijgen in het Rosarium langs de route van de Stille Tocht”, aldus voorzitter Jan Oldebesten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu