Studenten Terra laten de motorzaag ronken

Leerlingen Terra MBO hebben praktijkles in het Dwingelderveld. Groen-docent Klaas Bos bekijkt het resultaat. Foto: Gerrit Boer

Ondanks de lockdown in het onderwijs zit niet íedereen thuis. Zestien leerlingen en twee docenten van Terra MBO in Meppel zijn al drie dagen in de staatsbossen tussen Dwingeloo en Spier aan het werk met de motorkettingzaag.

Een groep studenten van klas 1 van de groenopleiding leert er om bomen te vellen en om veilig om te gaan met de kettingzaag. De groep bestaat uit leerlingen van verschillende studierichtingen, zoals hovenier, bos & natuur en cultuurtechniek & waterbeheer. Vier studenten zitten al in klas 2. Zij leren observeren en instructie geven. Bovendien sturen ze de eerstejaars aan. „Een boom vellen is niet niks”, zegt docent Klaas Bos. „Veiligheid staat in het bos voorop, niet alleen wat betreft de coronaregels maar ook tijdens het werk. Daarom houdt iedereen twee boomlengtes afstand. Dat is zo’n dertig meter.” Tijdens de instructie is minimaal anderhalve meter de norm. Af en toe klinken er kreten door het bos, of wordt er op de vingers gefloten: teken dat een boom tegen de vlakte gaat. De laatste praktijkles van de groep wordt vandaag afgesloten. De studenten hebben dan het certificaat ‘veilig werken met de motorkettingzaag’ in de pocket.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu