Vader uit Nieuwleusen verdacht van ombrengen baby, man blijft voorlopig vastzitten

Foto: Archief

Een 39-jarige man uit Nieuwleusen blijft vastzitten op verdenking van de moord op zijn 4 maanden oude baby. Ook de moeder van het kind is verdachte in de zaak.

Alleen Richard S. zit vast en dat blijft voorlopig zo, bleek donderdag uit de strafzitting in Zwolle. In de nacht van 10 maart bellen beide ouders de hulpdiensten omdat het niet goed gaat met met kind. Later die ochtend bezwijkt de baby in het ziekenhuis in Groningen aan haar verwondingen. Uit sectie blijkt dat het geweld op haar hoofd zo groot is geweest, dat haar schedel misvormd is. Ook bleken zeker acht ribben eerder al gebroken. Op armen, benen en onder een van haar ogen zaten bloeduitstortingen. Die ribben waren dus al eerder gebroken. Huilde het kind dan niet veel, wilde een van de rechters weten. ,,Ik heb nooit iets gemerkt. Ook nooit blauwe plekken bij haar gezien’‘, reageerde S. ,,Het was gewoon een vrolijk kind.’‘

Moeder

Hoewel ook moeder Geertje B. nog als verdachte wordt gezien, zit zij niet vast. Aanvankelijk verklaarden beide ouders dat het kind van de trap is gevallen. In haar derde verhoor wees de vrouw haar man aan als dader. Het kind was al dood geweest toen zijn die nacht van een avonddienst thuis kwam, vertelde ze een vriendin in een getapt gesprek. Volgens S. wist ze dat ze werd afgeluisterd.

Het letsel aan het hoofd is vergelijkbaar met dat van ,,een val van meters en meters hoogte of uit een rijdende auto’‘, zei de officier van justitie. ,,Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat meneer de dader is geweest.’‘

Observatie

De rechtbank vindt net als het OM dat meneer door gedragsonderzoekers in het Pieter Baan Centrum geobserveerd moet worden. Tot hij daar over enkele maanden terechtkan, moet hij vast blijven zitten. Ook is het onderzoek naar de doodsoorzaak van het kind nog niet afgerond. Omdat het maanden duurt voordat er plek is in het PBC, blijft S. voorlopig vastzitten. Op de volgende zitting in december worden de medeverdachte en een deskundige op gebied van kindergeneeskunde gehoord.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu