Verdachte eigenaar van 'drugsvilla' Willemsoord moet eind augustus voor de rechter verschijnen

De 65-jarige man uit Willemsoord, die werd opgepakt bij het aangetroffen drugslab naast zijn woning aan de Ronde Blesse, moet donderdag 27 augustus voor de rechter verschijnen tijdens een pro-formazitting. Hij is vooralsnog de enige verdachte in de zaak.

Het arrestatieteam bij de villa in Willemsoord. Foto: Wilbert Bijzitter

Het arrestatieteam bij de villa in Willemsoord. Foto: Wilbert Bijzitter

Het onderzoek naar het drugslab, waar de verslavende drug crystal meth werd gemaakt, is bijna afgerond, zegt de politie. Het lab werd eind mei na een inval aangetroffen bij een villa net buiten de kern van Willemsoord. De eigenaar (65) was aanwezig tijdens de inval en werd opgepakt.

Hoewel de politie meerdere aanhoudingen niet uitsloot, is de eigenaar vooralsnog de enige die zich voor de rechter moet verantwoorden. „We hebben, behalve de bewoner, nog niemand aangehouden”, vertelt woordvoerder Sven Strijbosch.

Langzaam maar zeker druppelen meer details over de zaak naar buiten. Het lab, dat volgens de politie fors van omvang was, werd niet aangetroffen in de villa zelf, maar in een loods bij de woning. De politie vermoedt dat het meerdere maanden in werking is geweest. Er werden chemicaliën en afvalstoffen aangetroffen, die op een later moment gedumpt hadden kunnen worden. Daags na de grote politie-inval werden meerdere IBC-vaten, met een inhoud van 1000 liter, en kleinere vaten uit het huis gehaald door rechercheteams.

Willemsoord epicentrum van groot politieonderzoek

De villa ligt aan het eind van een lange oprijlaan, die uitkomt op de Ronde Blesse. Omwonenden zeggen nooit iets gemerkt te hebben van de criminele activiteiten. Tot zondag 24 mei, toen het dorp ineens het epicentrum van een groot politieonderzoek werd.

Iedere toegangsweg naar het dorp werd afgesloten, terwijl agenten in kogelwerende vesten een instap verrichten in de villa de bewoner arresteerde op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab. Of de verdenkingen tegen de man zijn uitgebreid, wil het Openbaar Ministerie nog niet zeggen. Dat moet duidelijk worden tijdens de eerste pro formazitting van eind augustus.

Eerste ‘meth-lab’ in Overijssel

Nooit eerder werd in Overijssel een ‘meth-lab’ als die in Willemsoord opgerold. Crystal meth, bekend van de Amerikaanse televisieserie Breaking Bad, is een zeer verslavende drug. Het verbrandt de reserves van het lichaam en creëert volgens stichting Geen Drugs Wel Leven een vernietigende afhankelijkheid die alleen verlicht kan worden door meer van de drug te gebruiken.

Het levert veel geld op in het criminele circuit. In Nederland worden steeds vaker crystal meth-labs ontdekt. Voor zover bekend wordt de drug niet veel in Nederland gebruikt, maar vooral geproduceerd om te verkopen in het buitenland.

De politie uitte eerder dit jaar al haar zorgen over de toename van het aantal crystal meth-labs. Ook in de regio’s Zuidwest-Drenthe en de Kop van Overijssel zijn dergelijke drugslaboratoria actief. Zo werd eind juni in Kerkenveld, nabij Hoogeveen, nog een lab opgerold waar deze synthetische drug werd gemaakt.

Burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland liet na de inval de villa in Willemsoord sluiten, evenals een boerderij aan de Oosterbroekenweg in Oldemarkt waar voor de tweede keer in een jaar tijd een hennepkwekerij werd opgerold. „We signaleren in toenemende mate zowel landelijk, regionaal als lokaal dat er meer hennepkwekerijen en drugslaboratoria opgespoord en ontmanteld worden. In de strijd tegen ondermijnende criminaliteit zetten politie, Openbaar Ministerie en gemeente hier dan ook vol op in”, motiveerde hij zijn besluit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu