Verpleeghuis Reggersoord is proeflocatie voor bezoek: ‘Je wilt elkaar toch in de ogen kijken’

Eindelijk kan Martie IJzerman haar broer Carrie Westerhof bezoeken. Hij woont ruim zes jaar in verpleeghuis Reggersoord in Meppel. Sinds het uitbreken van de corona-crisis begin maart was het niet toegestaan een bezoek te brengen aan de 65 bewoners in Reggersoord.

Mantelzorger Martie IJzerman verzorgt een bingomiddag voor de oudere inwoners van De Beemd.

Mantelzorger Martie IJzerman verzorgt een bingomiddag voor de oudere inwoners van De Beemd. Foto: Daan Prest

In Reggersoord bevinden zich, zoals directeur Erwin Duits van Zorggroep Noorderboog het noemt, „twee zorgstromen”: vaste bewoners en patiënten op de afdeling revalidatie’. Voor beide categorieën waren de nieuwe strenge regels van kracht.

Testlocatie

Sinds maandag is de locatie één van de 25 verpleeg- en verzorgingshuizen in ons land waar bezoek weer mogelijk is gemaakt. Minister Hugo de Jonge spreekt van ‘pilotlocaties’. Aan de hand van de ervaringen van deze verzorgings- en verpleeghuizen wordt de verruiming van de bezoekregeling landelijk verder uitgerold.

Directeur Erwin Duits is er best een beetje trots op dat Reggersoord in overleg met de GGD Drenthe is geselecteerd. Noorderboog heeft noodgedwongen ervaring opgedaan met een corona-uitbraak op de locatie Kaailanden aan de Heerengracht in Meppel. Daar werden bewoners en personeelsleden besmet. Drie bewoners zijn overleden.

Wel voldoende afstand en niet knuffelen

Sinds de aanwijzing zaterdagmiddag dat er bezoek mag komen, is er snel een stappenplan opgesteld. Familie is maandagochtend per mail op de hoogte gesteld van de verruiming. Per bewoner mag één vast familielid maximaal een half uur per week op bezoek komen. Daarvoor is een afgescheiden bezoekersruimte ingericht. Zonder plexiglas. „We maken de bezoekers er uiteraard wel attent op dat ze de afstand van anderhalve meter moeten aanhouden”, zegt directeur Duits.

Knuffelen is er niet bij. Mondkapjes zijn niet verplicht. Per half uur kunnen steeds twee familieleden worden ontvangen. Afhankelijk van de aanmeldingen en de drukte kan de frequentie van het bezoek mogelijk later wat omhoog.

Het personeel is opgelucht en blij voor de bewoners. „Bezoek hoort bij het leven van onze bewoners. Ik begrijp het dilemma waar het kabinet voor stond”, aldus Erwin Duits. Er moest een afweging worden gemaakt tussen de bescherming van de kwetsbare bewoners, tussen veiligheid en gezondheid en hun levensgeluk. Verhalen in de media over vereenzaming zijn schrijnend.

Opluchting

Mevrouw Marie van Achteren verblijft sinds augustus vorig jaar op afdeling 4 van Reggersoord. Ze heeft een tia gehad en is aan haar linkerzijde verlamd. Ze reageert met grote opluchting op het nieuws dat er weer bezoek mogelijk is.

Haar zoon en dochter kwamen iedere zondag koffie drinken, maar vanaf het eerste uur van de corona-uitbraak werd dat verboden, vertelt ze telefonisch. Vreemd bezoek is immers niet toegestaan. „Het gaat met mij wel goed. Ik heb niet zoveel familie van mijn kant, behalve mijn zoon en dochter. Mijn man is overleden.”

Tot vorig jaar augustus woonde ze zelfstandig in Zuidwolde. Zonder het frequente familiebezoek valt de eenzaamheid best mee, laat mevrouw van Achteren „heel tevreden” weten. „Ik heb telefonisch contact met beeld en er is altijd aanspraak van andere bewoners en van de verpleging.”

In de ogen kijken

Dit ervaren ook Martie IJzerman en haar broer Carrie. Facetimen kwam in de plaats van het fysieke bezoek. „Je wilt elkaar toch in de ogen kijken”, verzucht Martie. Carrie werd op 7 april zeventig jaar, maar de viering van zijn verjaardag kon niet door familie worden bijgewoond. „Ik heb twee weken geleden na lange tijd hem voor het raam gezien. Hij zette stiekem de voordeur op een kier en reageerde geëmotioneerd dat hij niet even naar buiten mocht. Dat deed hij voor de corona iedere dag een paar keer om een sigaretje te roken”, vertelt Martie, pur sang mantelzorger. Haar moeder (90) woont in Nieuw Clarenbergh in Vollenhove en komt niet van haar kamer af. Zij heeft haar een keer op een hoogwerker door de ramen gezien.

Martie kan niet wachten om gebruik te maken van de bezoekregeling. Ze is er gelukkig door, vertelt ze voordat ze naar ouderencomplex De Beemd in de wijk Oosterboer vertrekt. Daar leidt ze een bingomiddag voor de oudere bewoners. Zij staat in het atrium en de bewoners volgen de door Martie opgenoemde cijfers op de galerij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu