Waterbedrijf Vitens krijgt lening van 150 miljoen euro voor uitbreiden waterreserves

Het hoofdkantoor van Vitens zit in Zwolle. Foto: Vitens

Waterbedrijf Vitens heeft van de Europese Investeringsbank (EIB) een lening van 150 miljoen euro gekregen. Deze is onder meer bedoeld voor het vergroten van de waterreserves.
Lees meer over
Meppel

„Er zijn steeds meer investeringen nodig om 24 uur per dag drinkwater te garanderen”, reageert Marike Bonhof, de financieel directeur van Vitens. “Niet alleen op de korte termijn, maar ook voor toekomstige generaties.”

Het waterbedrijf vraagt al enige tijd om zuinig te zijn met water. In de zomer worden er namelijk miljoenen liters drinkwater extra gebruikt. Om de tuin te sproeien, de auto te wassen of om grote (opzet) zwembaden te vullen. Als er te veel water tegelijk wordt gebruikt, kan dat leiden tot een laag waterdruk en in het uiterste geval kan het zelfs opraken.

Vitens voorziet derde van bevolking

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. Het voorziet bijna één derde van de Nederlandse bevolking van drinkwater. Het regelt het drinkwater in de provincies Friesland, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht en is Drenthe actief voor de gemeente Meppel.

Enorme investeringen

Behalve voor het uitbreiden van de waterreserves is de lening ook bedoeld voor vernieuwing en uitbreiding van waterzuiveringsinstallaties, reservoirs, pompstations, distributienetwerken en watermeters. „Bijna niemand weet wat voor enorme investeringen nodig zijn voor het onderhouden van de netwerken zoals we die in Nederland kennen”, zegt Els Sweeney-Bindels, hoofd van het EIB-kantoor in Amsterdam.

Nieuws

Meest gelezen

menu